Svijet
0

Produžen kućni pritvor za Benazir Bhutto

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Visoki zvaničnik izjavio je u srijedu da će Benazir Bhutto ostati u kućnom pritvoru barem još jedan dan, dok Bushova administracija šalje svog diplomatu broj dva u Paskistan kako bi zatražio od predsjednika države generala Perveza Musharrafa da ukine vanredeno stanje.

U međuvremenu je drugi opozicioni lider uhapšen nakon što se pojavio na studentskom mitingu u Lahoreu, saopćila je policija. Imran Khan, legenda kriketa koji predvodi malu ali glasnu opozicionu stranku, jedini je od najvećih Musharrafovih kritičara koji do danas nije bio u zatvoru ili egzilu.

Vlasti su stavile Bhutto u kućni pritvor po drugi put u sedmici, a visoki vladin zvaničnik izjavio je za Associated Press da će ona biti zatočena barem do četvrtka.

"Njena pozicija ostat će ista do sutra. Vlada će onda razmotriti šta da radi s njom", izjavio je zvaničnik koji je tražio da ostane anoniman jer je to pitanje politički osjetljivo i nikakva odluka o njenom oslobađanju još nije donijeta.

Bhutto je u utorak izjavila kako nastoji stvoriti partnerstvo s Nawazom Sharifom, čovjekom koga je Musharraf svrgnuo s premijerskog položaja u 1999. Ona ja zatražila da Musharraf odstupi, gaseći nade Zapada da bi dvoje umjerenih lidera moglo oformiti alijansu kako bi se suprotstavila snaženju islamskih ekstremista.

Bhuttov poziv, koji bi mogao dovesti do ujedinjenja dviju najvećih opozicijskih stranaka, predstavlja novu prijetnju za Musharrafa, ključnog američkog saveznika koji se suočava s rastućim pritiskom u zemlji i inostranstvu da ukine vanredno stanje i obnovi demokratiju.

To dodatno komplicira stvari za Washington, koji je kritikovao Musharrafov nedavni potez, ali ga smatra partnerom od koga ovisi u borbi protiv al-Qaide.

Očekuje se da zamjenik američkog državnog sekretara John Negroponte u petak doputuje u Pakistan kako bi izrazio zabrinutost situacijom u kojoj se zabranjuju javna okupljanja i gase televizijske stanice.

"Mi i dalje želimo vidjeti da će se izbori održati na slobodan, pošten i transparentan način i želimo da se dekret o uvođenju vanrednog stanja ukine. Želimo da sve umjerene političke snage budu u stanju da rade zajednički", izjavio je zamjenik portparola State Departmenta Tom Casey.