Svijet
0

Pročitan obdukcioni nalaz Stambolićevih posmrtnih ostataka

FENA
Milorad Ulemek Legija; Foto: Beta
Milorad Ulemek Legija; Foto: Beta
Pred Velikim vijećem Vrhovnog suda Srbije, u trećestepenom postupku po žalbama na presude dvojici osuđenih na po 40 godina zatvora za ubistvo Ivana Stambolića i pokušaj ubistva Vuka Draškovića u Budvi, danas je pročitan obdukcioni nalaz Stambolićevih posmrtnih ostataka i iskaz svjedoka saradnika Nenada Šarea.

Trećestepeni postupak pred Velikim vijećem VSS vodi se po žalbama Milorada Ulemeka Legije i Branka Berčeka, kojima je za ova krivična djela izrečena maksimalna kazna od po 40 godina zatvora.

Predsjedavajući Vijeća sudija Milena Ilić-Drecun, obrazlažući tok prvostepenog sudskog postupka, pročitala je obdukcioni nalaz u kome se navodi da je DNK analizom utvrđeno, za leš koji je pronađen zakopan na Fruškoj gori, da su posmrtni ostaci Stambolića.

U tom obdukcionom nalazu navedeno je i da na lešu nedostaju šake, podjezična kost i jedan vratni pršljen, i da je na osnovu povreda na lobanji utvrđeno da su u Stambolića ispaljena dva projektila.

Pročitan je i zapisnik sa uviđaja na Fruškoj gori kada je Šare pokazao mjesto gdje je Stambolić ubijen i zakopan. Predočen je i iskaz svjedoka saradnika Šarea, koji je neposredno saslušan u prvostepenom postupku u Posebnom odjeljenju Okružnog suda, u kome opisuje kako je Stambolić praćen, otet i odvezen na Frušku goru, gdje je ubijen, tvrdeći da su ovo počinila osmorica optuženih.

Ilić-Drecun je pročitala i iskaze osuđenih Radeta Markovića i Milorada Bracanovića koje su dali na suđenju i u kojima negiraju svoju krivičnu odgovornost.

Sudija je detaljno obrazložila Markovićevu izjavu, datu u istražnom postupku, kojom tereti Slobodana Miloševića kao nalogodavca ubistva Stambolića i Draškovića, u kojoj je i sebe teretio za umiješanost u ta krivična djela.

Kako je rekla Ilić-Drecun, u zaglavlju te izjave navedeno je da se Markoviću obećava status svjedoka saradnika, pa je tokom prvostepenog sudskog postupka ova izjava dva puta izdvajana i vraćana iz spisa predmeta.

Na suđenju Marković je izjavio da ta njegova izjava nije tačna, da je bio izložen pritiscima i da se ne stidi što je bio slomljen i potpisao izjavu.

U prvostepenom postupku, kazala je Ilić-Drecun, saslušano je više svjedoka, među kojima i Stambolićev sin Veljko, koji je izjavio da njegov otac nije imao namjere da se bavi politikom, i da je vodio miran porodični život.

U toj izjavi Veljko Stambolić je rekao da su oko mjesec dana prije nego što je Ivan otet primijetili neke sumnjive ljude u blizini zgrade gdje žive, ali da njegov otac nije dozvolio da se to prijavi policiji.

Vrhovni sud Srbije je, odlučujući po žalbama na prvostepenu presudu u ovom krivičnom predmetu, Ulemeku i Berčeku potvrdio po 40 godina zatvora, dok je Nenadu Bujoševiću smanjio od 40 na 35 godina zatvora, a Dušku Maričiću sa 40 na 30 godina zatvora.

Bracanoviću je smanjena kazna sa 4 na 2 godine zatvora, dok je Leonidu Milivojeviću povećana sa 15 na 30 godina. Markoviću i Nenadu Iliću je potvrđena kazna od po 15 godina.

Pošto su drugostepenom presudom Ulemek i Berček osuđeni na maksimalne kazne, oni su jedino od osuđenih imali pravo da ulože trećestepenu žalbu na te presude.

U ovom trećestepenom postupku, Vrhovni sud će odlučivati i o vanrednom pravnom iljeku - zahtjevu za preispitivanje zakonitosti pravosnažne presude koju su podnijeli osuđeni Marković, Milivojević, Ilić i Bracanović.

Današnjem zasedanju suda, osim Ulemeka i Berčeka, prisustvovao je i Marković, čiji su branioci juče zahtijevali da se njihov branjenik iz Okružnog zatvora dovede na sud.

Sjednica sudskog vijeća bit će nastavljena sutra, prenosi Tanjug.