Brazil
0

Prljave britanske igračke za siromašnu djecu

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Brazilska policija pokrenula je istragu nakon što su u tri luke u toj zemlji pronađena 64 kontejnera sa opasnim otpadom iz Velike Britanije.

Brazilske vlasti saopštile su da se među otpadom, koji je dovezen ilegalno, nalaze baterije, špricevi, kondomi i ubrusi.

Britanska Ambasada i Brazilu saopštila je da će, ukoliko su prekršena striktna međunarodna pravila o izvozu otpada, biti pokrenuta hitna akcija, te da je London u potpunosti protiv bilo kojoj vrsti ilegalne trgovine smećem.

Otkriće kontejnera u Brazilu  izazvalo je veliko nezadovoljstvo, a  jedan od zvaničnika  rekao da "Brazil nije spreman da bude svjetska kanta za smeće", prenosi BBC.

Nezadovoljstvo brazilske javnosti  dodatno je pojačano nakon što unutar jednog od kontejnera otkrivena kolekcija prljavih lutki uz poruku ispisanom na portugalskom da bi "se igračke trebale oprati prije nego što se daju siromašnoj brazilskoj djeci".

Kontejneri su pronađeni u luci Santos nedaleko od Sao Paola i u druge dvije luke u brazilskoj državi Rio Grande do Sul.

Poslije pokretanja istrage pronađeni su i kontejneri u kojima je bio medicinski otpad, uključujući i vrećice pune krvi.
Pet kompanija već je kažnjeno u Brazilu, ali  advokati tvrde da su njihovi klijenti prevareni, jer im je rečeno da im je poslata plastika na reciklažu.

Brazilske vlasti istražuju i moguću umiješanost dvije britanske kompanije.