Odličan alat za učenje
23

Od autića do lutaka: Omiljena igračka vašeg djeteta može puno otkriti o njihovoj ličnosti

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Gotovo da nema osobe koja u djetinjstvu nije imala omiljenu igračku, a upravo ta igračka otkriva našu ličnost još u ranoj fazi.
Bilo da se radi u autićima, lutkama, setovima za uljepšavanje ili slaganju kockica, psihologinja Ree Langham iz Impulse Therapy navodi da su igračke sjajan način da zaokupirate i usrećite djecu, ali da su one i fantastičan alat za učenje koji omogućuje svim uzrastima da istražuju, izražavaju i razvijaju te iznimno važne vještine.

"Način na koji dijete koristi igračku može otkriti važne uvide u njegovu ličnost, sposobnosti i sklonosti. Međutim, važno je napomenuti da preferencije igračaka ne mogu predvidjeti djetetove buduće osobine ili sposobnosti, ali se od rane dobi obrasci ipak pojavljuju", navodi psihologinja Langham.

Kockice

Djeca koja vole slaganje kockica obično vole izazove i imaju pojačanu želju za rješavanje problema, građenje i prostorno razmišljanje. Vjerovatno uživaju u strukturiranim aktivnostima, s početkom i krajem, te pogrešnim i ispravnim načinom obavljanja stvari, a također mogu biti orijentirano na detalje i strpljivo jer ima sposobnost slijediti upute ili čak promijeniti svoje dizajne.

Lutke

Ona djeca koja se odluče igrati s lutkama obično imaju smisao za pričanje priča i igranje uloga te fantastičnu maštu. Takva djeca su češće promatrači koji prate interakcije unutar porodice kako bi kasnije oponašali te društvene uloge. Studije pokazuju da igra s lutkama zapravo može poboljšati društvene vještine i emocionalni razvoj.

Autići

Djeca koja vole igru s autićima obično pokazuju kombinaciju analitičkog razmišljanja i ljubavi prema pokretu. Njihova sposobnost da se usredotoče i pronađu strategije ogleda se u tome kako pedantno izrađuju stazu i izvode utrke. Ove igračke poboljšavaju njihovu koordinaciju i donose razumijevanje odnosa uzroka i posljedice, fizike i osnovne mehanike.

Igre iz animiranih serija

Psihologinja Langham navodi da djeca koja uživaju npr. u Pokemonima uglavnom vole skupljati stvari kao i raditi kategorizaciju predmeta. Igre poput hvatanje Pokemona ukazuju na dijete koje uživa u kritičkom razmišljanju. Kada se dijete voli igrati Pokemona, to pokazuje da ima pustolovnu i znatiželjnu prirodu.

Pištolji na vodu

Pištolji na vodu obično biraju djeca koja su energična, imaju takmičarski duh te uživaju u fizičkim aktivnostima na otvorenom. Njihova ljubav prema akciji ukazuje na snažnu motoriku i koordinaciju. Ovakva igra potiče strateško razmišljanje, dok djeca uče navigirati, ciljati i sudjelovati u razigranoj borbi.

Elegantna odjeća

Na kraju postoje i ona djeca koja umjesto igrački biraju odijevanje različite elegantne odjeće. Takva djeca su najčešće veoma maštovita i vole se izražavati. Oni uživaju u istraživanju različitih identiteta, što je znak njihove kreativnosti i prilagodljive ličnosti.