Budite strpljivi
16

Nekoliko metoda koje bi vašoj djeci mogle pomoći u odvikavanju od cucle

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Bebe i manja djeca gotovo su nezamislivi bez cucle. No, dok mnogim roditeljima služe kako bi djecu umirili i pružili djetetu svojevrsni vid utjehe, stručnjaci sve češće navode posljedice koje može uzrokovati učestalo korištenje cucle.
Neke od posljedica mogu biti deformacija desni i zagriza, nepravilan položaj jezika ili na drugačiji način gutanja što na kraju može dovesti do poteškoća s govorom. Zbog toga je važno da se upoznate s metodama koje vašem djetetu mogu pomoći u odvikavanju.

Tako prema WebMD-u jedan od najboljih načina da postepeno ograničavate korištenje cucle. Najbolje bi bilo da djetetu date cuclu samo kad ide na spavanje.

Također, poželjno je da koristite pohvale umjesto kritika. Pohvalite vaše dijete kada ne nosi cuclu, tako što ćete mu dati zvjezdicu ili na nekom papiru.

Ono što je važno napomenuti da mnoga djeca posežu za cuclom iz dosade. Stoga je najbolje ako ih zaokupirate nekim drugim stvarima. Dajte im igračke koje vole ili im smislite neke edukativne i zabavne igre koje će im skrenuti misao.

Kada dođe vrijeme za izbacivanje cucle u potpunosti, koristite neke druge metode umirivanja kao što je ljuljanje kada pokušava zaspati ili im ispričajte neku priču o tome kako cucla mora otići na neko drugo mjesto. Djeca vole kreativnost, a ideja o "odlasku cucle" može im pomoći da se lakše oproste.

Važno je da budete strpljivi u odvikavanju te da obavijestite i one koji dolaze u svakodnevni kontakt s vašim djetetom. Na kraju, važno je i vrijeme kada započinjete ovaj proces. Djetetu nemojte uskraćivati cuclu kada se nalazi u teškom periodu kao npr. ako se selite, dobili ste drugog člana porodice, dijete kreće u vrtić ili školu, i druge promjene koje mogu biti zbunjujuće za dijete.