Svijet
0

Pripremljen nacrt novog Ustava Kosova

FENA
Predsjednik radne grupe za izradu novog Ustava Kosova, Hajredin Kuqi, izjavio je u utorak da je pripremljen nacrt kosovskog ustava, koji se temelji na političkoj volji većine, planu međunarodnog posrednika Marttija Ahtisaarija i zastupljenosti manjina.

"Osnova Ustava biti će politička volja građana Kosova, dokument posebnog izaslanika Marttija Ahtisaarija, nakon što bude usvojen u Vijeću sigurnosti UN-a, te adekvatno predstavljanje manjina na temelju međunarodnih dokumenata", kazao je Kuqi, koji je dopredsjednik oporbene Demokratske partije Kosova.

Ahtisaarijev prijedlog predviđa da Kosovo ima svoj Ustav. Trenutno je najviši pravni akt Kosova tzv. Ustavni okvir, koji je kosovski parlament usvojio 2001. godine.

Prema riječima Kuqija, najviši pravni akt Kosova biti će završen u predviđenom roku, najkasnije mjesec dana poslije usvajanja nove rezolucije u Vijeću sigurnosti UN. Prema njegovim riječima, nakon donošenja nove rezolucije u UN-u o Kosovu biti će formirana Ustavna komisija, koju će činiti predstavnici svih nacionalnih zajednica, 15 Albanaca, 3 Srba i 3 predstavnika ostalih manjina, koja će prijedlog novog Ustava podnijeti Skupštini Kosova na razmatranje.

Predstavnici kosovskih Srba nisu sudjelovali u pripremi nacrta kosovskog Ustava.

Pripreme za određivanje državnih simbola Kosova, kao što je nova zastava i grb Kosova, još uvijek traju jer, kako se čini, o tome nije postignut dogovor unutar kosovskog pregovaračkog tima.