Upozorenje Nicolasa Sarkozyja
0

"Preventivni napad" na iranske nuklearne objekte

SRNA
Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy upozorio je danas Iran na mogućnost "preventivnog napada" na njegove nuklearne objekte ako ostane pri svojim ambicijama u toj oblasti, ali je i priznao da bi takva operacija mogla da izazove "veliku krizu".

"Vojne nuklearne ambicije Irana postaju sve veća prijetnja i mogla bi da dovede do preventivnog napada na iranske ciljeve, što bi izazvalo veliku krizu, koju Francuska ne želi ni po koju cenu", poručio je Sarkozy na godišnjoj ambasadorskoj konferenciji u Francuskoj.

On nije naveo zemlje koje bi mogle da učestvuju u tom preventivnom napadu na iranske ciljeve i pozvao je na dalje pooštravanje sankcija Iranu.	 

"Iran odbija da ozbiljno pregovara. On stalno preduzima nove provokacije. Suočena s tim izazovom, međunarodna zajednica mora da pruži vjerodostojan odgovor. Ona to može da učini, ako demonstrira jedinstvo, čvrstinu i pooštri sankcije. Pogrešno bi bilo potcijeniti situaciju", rekao je Sarkozy. 

Zapad smatra da Iran nuklearni program provodi u vojne svrhe, dok Teheran to negira, tvrdeći da je njegov cilj proizvodnja struje.