U 34. godini
10

Preminuo Pete Frates, bejzbol igrač koji je popularizirao Ice Bucket Challenge

M. A.
Pete Frates, bivši bejzbol igrač koji je zabavio mnoge ljude širom svijeta svojim Ice Bucket Challengeom, preminuo je u 34. godini nakon duge borbe s amiotrofičnom lateralnom sklerozom (ALS), poznatom i kao Lou Gehrigova bolest.

Ova opaka bolest mu je dijagnosticirana 2012. godine kada je imao samo 27 godina. U ponedjeljak je preminuo okružen porodicom, navodi se u saopćenju za medije.

Ice Bucket Challenge prikupio je milione donacija i pomogao je u finansiranju važnih istraživanja ovog oboljenja, piše BBC News.

"Pete je bio inspiracija ljudima širom svijeta koji su crpili snagu iz njegove hrabrosti i upornosti. Prirodno rođeni vođa i vrhunski saigrač Pete je bio uzor svima, posebno mladim sportistima koji su ga cijenili zbog hrabrosti i nepokolebljivog pozitivnog duha", istakli su iz porodice Frates.

On je bio vrhunski bejzbol igrač na koledžu u Bostonu u američkoj državi Massachusetts, a u posljednjoj godini je bio kapiten svog tima.

Nastavio se profesionalno baviti bejzbolom u Njemačkoj, da bi se na kraju vratio u SAD i počeo igrati u amaterskim ligama. Ubrzo nakon manje povrede tokom igre 2011. godine dijagnosticiran mu je ALS, progresivna neurodegenerativna bolest koja pogađa nervne ćelije u mozgu i kičmenoj moždini, uzrokujući nepokretnost. Za ovo oboljenje još nije pronađen lijek.

Važno je istaći da tvorac Ice Bucket Challengea nije Pete Frates, ali on i njegova porodica pomogli su da zadobije globalnu pažnju i postane fenomen na društvenim mrežama u ljeto 2014. godine.