Zdravlje
17

Polijevanje kantom hladne vode pomoglo prikupljanju novca za istraživanje ALS-a

Klix.ba
Mark Zuckerberg, Charlie Sheen i Tom Cruise samo su neki od hiljada poznatih ličnosti koje su 2014. godine učestvovale u internet izazovu polijevanja kantom ledene vode. Ovaj fenomen humanitarnog rada preko interneta uspio je sakupiti više od 100 miliona dolara za samo 30 dana za razne istraživačke projekte.

Jedan od ovih projekata je i istraživanje amiotrofične lateralne skleroze, ALS, koja je finasirana sredstvima prikupljenim od izazova polijevanja hladnom vodom.

ALS asocijacija saopćila je u ponedjeljak kako je otkriven novi gen povezan sa ovom bolešću, a eksperti smatraju da bi to mogao biti ključan korak u pronalasku načina liječenja.

ALS ili Lou-Gehrigova bolest je neurološki poremećaj prilikom kojeg neuroni koji kontrolišu mišiće i motoriku polako odumiru.

Bolest može biti nasljedna, a može se razviti i sama od sebe, ali ni za jedan od ova dva slučaja do sad nije pronađen lijek.

"Ovo je nevjerovatno. Svi koji su učestvovali u izazovu polijevanja hladnom vodom pridonijeli su istraživanju. Naš rad je veoma važan, a pronalazak novog gena definitivno će nam pomoći u razumijevanju ove bolesti", kazao je Brian Frederick, potpredsjednik ALS asocijacije.

NEK1, novootkriveni gen, povezan je sa samo tri posto ALS slučajeva, ali je prisutan i u bolesti koja nastaje nasljednim putem i u bolesti koja se razvije sama od sebe.