Kritikovao Izrael
125

Premijer Škotske: Spremni smo prihvatiti izbjeglice iz Gaze koje žele i mogu otići

S. M.
Humza Yousaf
Humza Yousaf
Premijer Škotske Humza Yousaf tokom govora na konferenciji Škotske nacionalne partije (SNP) da je Škotska spremna prihvatiti palestinske izbjeglice iz Gaze.

"Pozivam Vladu Velike Britanije da preduzme dva hitna koraka. Prvo, trebali bi početi rad na stvaranju uslova za preseljenje izbjeglica za one u Gazi koji žele i mogu otići. Kada to učine, Škotska je spremna biti prva zemlja u Velikoj Britaniji koja će ponuditi sigurnost i utočište onima koji su zahvaćeni ovim strašnim napadima", rekao je Yousaf.

Istakao je da je Škotska spremna da odigra svoju ulogu.

"Naše bolnice će liječiti povrijeđene muškarce, žene i djecu u Gazi gdje god možemo", kazao je Yousaf.

Yousaf je 16. oktobra rekao da roditelji njegove supruge žive u Pojasu Gaze i da brzo ostaju bez hrane i vode za piće i da bi mogli umrijeti ako ne budu mogli uskoro otići.

Yousaf, prvi muslimanski lider jedne zapadnoevropske zemlje u modernom vremenu. On je rekao da Izrael ima pravo da se brani i izrazio "apsolutno" saosjećanje sa žrtvama Hamasa.

On je prošle sedmice posjetio sinagogu u Škotskoj kako bi utješio porodicu Jevreja koji je umro u Izraelu, rekavši im: "Vaša tuga je moja tuga."

Međutim, rekao je da Izrael nameće nezakonit oblik kolektivnog kažnjavanja i zamjerio je britanskoj vladi što je pružila tako snažnu podršku Izraelu odmah nakon napada, ne dovodeći u pitanje njen odgovor.

"Nema sumnje da je kolektivno kažnjavanje kršenje međunarodnog prava. Ne znam zašto se ljudi vrte okolo po tom pitanju. Postoje pravila angažmana", rekao je Yousaf.