Italija
0

Premijer Berlusconi odbio da se povuče s funkcije

FENA
Silvio Berlusconi  (Foto: AP)
Silvio Berlusconi (Foto: AP)
Talijanski premijer Silvio Berlusconi u ponedjeljak kasno navečer održao je konsultacije s najbližim saradnicima, a talijanski mediji prenose da je odbio da se povuče s funkcije uprkos pozivima koalicionih partnera i svojih savjetnika.

"Vi ne razumijete, ja sam rođen na biralištima, na svjetlu dana, i ako moram da umrem to ću učiniti u parlamentu. Neću podnijeti ostavku zato što neki napuštaju stranku ili sumnjaju. Možda sam učinio neke graške, ali ne odustajem od svojih principa", kazao je Berlusconi.

Talijanski ministar finansija Giulio Tremonti otkazao je svoje učešće na današnjem ministarskom sastanku EU u Bruxellesu, kako bi se vratio u Rim gdje se očekuje glasanje u parlamentu.

Glasanje o budžetu važan je test za Berlusconija jer prethodi glasanju o ekonomskim mjerama protiv krize čije je provođenje premijer obećao Evropskoj uniji prošlog mjeseca.

Berlusconijeva vlada je pod velikim pritiskom da brzo provede reforme, kako bi spriječila eskalaciju talijanske dužničke krize. Međutim, s reformama se kasni zbog slabe koalicije.

Mediji prenose da u parlamentu Berlusconijeva koalicija ima sigurnih 311 glasova, dok opozicija, ukoliko ostane ujedinjena, može imati podršku 315 poslanika.

Tako će glasanje o povjerenju zavisiti od glasova samo nekoliko poslanika koji su, kako komentarišu talijanski mediji, za sada neopredjeljeni.

Berlusconi je zato u ponedjeljak navečer pokušao da pridobije glasove nekih parlamentaraca koji su nedavno napustili njegovu stranku PDL, ali oni ipak nisu promijenili svoje odluke, prenosi list Corriere della Sera.