Još nema tačnih procjena
0

Prekid gasa izazvao velike ekonomske štete

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ekonomske štete prouzrokovane prekidom ruskog gasa Evropi su "sigurno jako velike" iako zasad nema tačne procjene, ocijenio je u petak glasnogovornik Evropske komisije.

"Imat ćemo jasniju sliku za nekoliko dana", precizirao je on.

Isporuke ruskog gasa prema Evropi počele su da se kompliciraju još prošloga vikenda, nakon rusko-ukrajinskog spora o cijeni gasa koju Ukrajina plaća za svoju vlastitu potrošnju.

Isporuke su potom u srijedu potpuno prekinute i trenutno su još uvijek u prekidu

Komisija je ocijenila da bi Evropljani mogli dobiti ruski gas za najmanje tri dana od ponovnog otvaranja ventila u Moskvi, koje bi moglo uslijediti odmah nakon raspoređivanja evropskih posmatrača u Ukrajini i Rusiji.

U Bugarskoj, jednoj od najpogođenijih zemalja prekidom ruskog gasa, ekonomski udar je vrlo jasan.

Među srednjim i velikim preduzećima koja rade na gas, 153 su radila smanjenim kapacitetom, 72 su prekinula rad, dok je 44 nastavilo s radom, jer je prekid mogao oštetiti nepovratno njihovu opremu, ocijenila je bugarska vlada.

Asocijacija banaka sastat će se u ponedjeljak da razmotri rizike neplaćanja kredita preduzeća koja su pogođena nestašicom gasa.

U Slovačkoj, proizvođači francuskih automobila PSA i južnokorejskih Kia Motors obustavili su u četvrtak proizvodnju u slovačkim tvornicama na neodređeno vrijeme, zbog nedostatka gasa, nakon restrikcija koje su nametnule lokalne vlasti.