Bernard Kouchner
0

"Pregovori kako bi se izgradila palestinska država"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Francuska želi pokretanje mirovnih pregovora kako bi se postiglo stvaranje palestinske države, izjavio je u utorak francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner u intervju objavljenom u palestinskom dnevnom listu Al-Quds.

Kouchner će u utorak navečer u Ammanu razgovarati s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom, prije nego što se u srijedu sastane s izrealskim liderima.

"Želim insistirati na hitnosti pokretanja mirovnih pregovora kako bismo završili stvaranje palestinske države usprkos teškoćama. Treba pronaći načine da se prevlada aktuelni ćorsokak", objasnio je Kouchner.

On je kazao kako želi uvjeriti palestinske zvaničnike "da je sada vrijeme da se prekine s podjelama, da se izvrši pregrupiranje kako bi se zajednički izgradila država i pregovaralo o mirovnom sporazumu".

"Obratit ću se izraelskim zvaničnicima da im kažem kako je Palestinska samouprava i njezin lider Mahmud Abbas njihov partner za mir, dodao je francuski ministar.

Palestinci su nedavno dali do znanja kako namjeravjau tražiti od Ujedinjenih nacija da priznaju nezavisnu palestinsku državu kako bi izašli iz ćorsokaka u kojem se nalazi mirovni proces.

Pregovori su zapeli na sporu oko kolonija, jer Palestinci traže najprije potpuni prekid izgradnje naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, dok vlada izraelskog premijera Benjamina Netanyahua nudi samo djelimično zamrzavanje i traži obnavljanje pregovora "bez prethodnih uvjeta".