Svijet
0

Predstavnički dom kritikuje Obamu zbog Libije

FENA
Barack Obama (Foto: AP)
Barack Obama (Foto: AP)
Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je u petak rezoluciju kojom se kritikuje predsjednik Barack Obama jer je bez dozvole Kongresa uključio američke trupe u vojnu operaciju protiv Libije.

Bijela kuća je odmah ocijenila da je ta rezolucija nepotrebna i da nikome neće pomoći.

John Boehner, predsjedavajući Zastupničkog doma kojim dominiraju republikanci, kazao je da predsjednik nije pružio uvjerljivo opravdanje za tu operaciju koja traje već tri mjeseca, a u kojoj se pomaže pobunjenicima u borbi protiv snaga Moamera Gadafija.

Kongresmeni su sa 268 glasova za, prema 145 protiv, usvojili rezoluciju koju je predložio Boehner. Oni zamjeraju da je Obama ignorirao to da Kongres ima ustavno ovlaštenje da objavljuje rat, prenosi Reuters.

Rezolucijom se od Obame traži da u roku 14 dana obavijestiti Kongres o detaljima obima misije u Libiji i njenim troškovima. Također se traži da se ne koriste kopnene trupe u Libiji, osim u operacijama spašavanja američkih vojnika.

Obama je Kongres o operacijama protiv Libije obavijestio 21. marta. Zakon iz 1973. zahtijeva da svaka američka vojna akcija koju prethodno nije odobrio Kongres mora biti zaustavljena 60 dana nakon što predsjednik Kongres prvi put o njoj obavijesti, ili da vrati trupe kući u narednih 30 dana, što istječe krajem juna.

Predsjednik od Kongresa nije tražio nikakvo odobrenje za intervenciju u Libiji, koju je pažljivo izbjegavao opisati kao rat.

Rezolucija Zastupničkog doma je neobavezujuća. Senat, gornji dom Kongresa kojim dominiraju demokrati, ne namjerava se njome baviti, što administraciji ostavlja odriješene ruke u pogledu libijske krize.