Desetine poginulih u Jemenu
0

Predsjednik zbog sukoba proglasio vanredno stanje

SRNA
Predsjednik Jemena Ali Abdulah Saleh proglasio je danas vanredno stanje, poslije pogibije nekolikio desetina ljudi u sukobima na antivladinim protestima, uz napomenu da iza nasilja stoje naoružane grupe, a ne policija.

Bolnički izvori rekli su da su u glavnom gradu Sani poginule 42 osobe, dok je najmanje 300 povrijeđeno. Ministarstvo unutrašnjih poslova tvrdi da je nastradalo 25 ljudi.

Predsjednik Saleh, koji je na vlasti u ovoj siromašnoj zemlji već 32 godine, demantovao je da je za žrtve odgovorna policija i rekao da su se pogibije dogodile tokom sukoba među samim demonstrantima.

On je proglasio vanredno stanje i rekao da to znači da obični građani neće moći da nose oružje.

Jemen, u kojem aktivno djeluje Al Qaeda, je druga zemlja u regionu koja je objavila vanredno stanje ove sedmice, poslije Bahreina.

Očevici kažu da su jemenske snage sigurnosti prvo pucale u vazduh, da bi spriječile demonstrante da priđu zgradi Univerziteta u Sani, koji je postao centralna tačka protesta protiv vlasti.

Nakon toga, pucnjava se nastavila i pale su prve žrtve. U ovom trenutku nije jasno ko je odgovoran za pogibije. Očevici kažu da je pucnjava dolazila iz više pravaca.
SAD, koje su sarađivale sa Salehom u borbi protiv Al Qaedae, osudile su krvoproliće i ponovile poziv da se kriza riješi pregovorima.

Jemenska opozicija objavila je da, poslije današnjeg krvoprolića, ne postoji mogućnost da se pregovara sa Salehom i njegovom administracijom.