Svijet
0

Predsjednik Srbije pozvao demokratske snage na obranu proeuropske orijentacije

FENA
Predsjednik Srbije Boris Tadić duboko je zabrinutost zbog prekida pregovora Srbije i Crne Gore s Europskom unijom i poziva sve demokratske snage da udruže napore za obranu Srbije i njene europske orijentacije, priopćeno je iz njegova ureda, a prenose u četvrtak elektronički mediji.

Kako se navodi u priopćenju, Tadića zabrinjava svako zaostajanje na putu ka europskim integracijama i kompromitiranje opredijeljenosti Srbije i Crne Gore za europski put, jer izravno pogađa građane željne ekonomske perspektive. Dodaje se da to slabi i pregovaračku poziciju u pregovorima o budućem statusu Kosova koji su u tijeku, te ide na ruku pristašama rušenja državne zajednice SCG.

Tadić upozorava da će, zbog prekida pregovora SCG s EU, biti u zastoju i bilateralni odnosi Beograda sa zemljama EU i drugim državama.

"Neuspjeh vlade da uhiti generala Mladića, unatoč danim obećanjima, narušava kredibilitet Srbije u međunarodnim odnosima. Vlada Srbije mora suradnju s Haaškim tribunalom dovesti do kraja i tako izbjeći teške štetne posljedice za zemlju", navodi Tadić.

On je pozvao sve demokratske snage da se udruže u obrani Srbije i njene europske orijentacije, istaknuvši kako samo to može donijeti bolji život svim građanima i opći ekonomski prosperitet.