Svijet
6

Predsjednik Njemačke: Nijedna zemlja ne može garantovati sigurnost svojim građanima

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjednik Njemačke Joachim Gauck upozorio je da nijedna vlada ne može garantovati svojim građanima da će biti sigurni i zaštićeni od terorističkih napada.

"Ne postoji nigdje na Zemlji političar koji može to obećati", rekao je Gauck govoreći na komemoraciji održanoj za ubijene u prošlosedmičnom napadu u Minhenu.

Istakao je kako je ujedinjenje najbolja odbrana.

"Ono što sada možemo uraditi, na čemu trebamo raditi ponovo, jeste udruživanje vladinih tijela i aktivno civilno društvo koje upozorava. To je najbolja zaštita protiv uspona nasilnih napadača", kazao je njemački predsjednik.

Pet napadača usmrtilo je između 18. i 26. jula 15 osoba, a desetine ih je povrijeđeno. Oni su uništili i bilo kakvu iluziju da su Nijemci imuni na takve napade.

Osamnaestogodišnji njemačko-iranski državljanin upucao je devet osoba u minhenskom trgovačkom centru prije nego što je izvršio samoubistvo. Policija je kazala kako on nije povezan s IDIL-om. Njegovi roditelji kazali su da su od tada dobijali prijetnje i da su morali napustiti Minhen.

U drugom napadu Sirijac koji je tražio azil raznio se u Ansbachu, a tu su i izbjeglice iz Pakistana i Afganistana koje su napale ljude u vozu. Oni su bili povezani s IDIL-om.

Kritičari krive kancelarku Angelu Merkel jer je otvorila granice Njemačke izbjeglicama koje su većinom iz Afganistana, Sirije i Iraka.