Afrika
43

Predsjednička izborna bitka u Zimbabveu: "Krokodil" u pohodu na novi mandat

V. K.
Emmerson Mnangagwa (Foto: EPA-EFE)
Emmerson Mnangagwa (Foto: EPA-EFE)
Građani Zimbabvea danas izlaze na predsjedničke izbore gdje će moći birati između 11 kandidata. Međutim, od svih kandidata najveće šanse za pobjedu imaju aktuelni predsjednik te lider opozicije - političari sa podjednako zanimljivim političkim životom.

Među onima koje će građani moći birati našlo se i ime aktuelnog predsjednika Emmersona Mnangagwe (80) koji je u javnosti poznat kao izuzetno autoritaran vođa.

"Predsjednik koji ima nadimak 'krokodil', odlazeći predsjednik tražit će mogućnost za novi mandat. Njegovi politički protivnici optužuju ga da je mjesecima provodio represiju nad opozicijom, u kontekstu hiperinflacije i oslabljenje ekonomije", piše Africanews.

Mnangagwa je postao predsjednik Zimbabvea 2017. godine kada je u državnom udaru preuzeo vlast Roberta Mugabea.

"Generali su preuzeli vlast te su postavili Mnangagwu na čelo države. Naredne godine održani su izbori te je pobijedio na izborima sa 50,8 posto glasova", navodi se u analizi.

Tokom svog mandata, aktuelni predsjednik često je okrivljavao Zapad za sankcije koje su uvedene njegovoj zemlji te je naglasio kako one imaju samo za cilj narušiti ekonomiju ove afričke države.

Emmerson Mnangagwa (Foto: EPA-EFE)
Emmerson Mnangagwa (Foto: EPA-EFE)

"On je veoma represivna i autoritarna ličnost. On se oslanja na militarizaciju, a ne na neku snažniju intelektualnu poruku", rekao je istraživač Brian Raftopoulos.

Ono što je interesantno, aktuelni predsjednik uvijek se pojavljuje u javnosti noseći šal u bojama zimbabveanske zastave, predstavljajući sebe kao spasioca zemlje.

"Poboljšavamo standard i kvalitet života ljudi u Zimbabveu, ciglu na ciglu, kamen na kamen. Korak po korak, gradimo Zimbabve u modernu, industrijaliziranu i prosperitetnu zemlju", poručio je na jednom predizbornom skupu.

S druge strane, najveći protivnik na izborima aktuelnom predsjedniku bit će lider opozicije Nelson Chamise.

Nelson Chamisa (Foto: EPA-EFE)
Nelson Chamisa (Foto: EPA-EFE)

"Chamisa je obećao da će vratiti Zimbabve narodu. Također, obavezao se da će boriti protiv korupcije i plaćati radnicima minimalnu platu u američkim dolarima", piše The Guardian.

Chamisa (45) je u javnosti Zimbabvea poznat kao iskusni političar koji se decenijama unazad bavio aktivizmom.

"Chamisa predvodi Građansku koaliciju za promjene, jedinu stranku koja ima stvarnu šansu da sruši vladajuću stranku ZANU-PF koja drži vlast od 1980. godine", navodi Africanews.

Tokom 2021. godine, Chamisa je preživio i atentat kada je grupa militanata zapucala na konvoj u kojem se nalazio i on. Metak je probio stražnje lijevo sjedište automobila gdje je Chamisa sjedio.

"Imam sreće što sam živ", rekao je tada.

Kada je riječ o izbornom programu, mediji u Africi pišu kako je religija često zastupljena u Chamisinim govorima.

"Riječ 'Bog' pojavljuje se više od 40 puta u izbornom programu stranke. Chamisa želi učiniti Zimbambve bogoljubivom, bogopoštovanom i bogobojažljivom nacijom", zaključuje se u analizi.