Tako se "steže kaiš"
231

Predsjednica Malavija prodaje avion kako bi zemlja uštedjela

Klix.ba
Joyce Banda (Foto: AFP)
Joyce Banda (Foto: AFP)
Vlada Malavija na aukciji prodaje predsjednički avion sa 14 sjedišta. Prodaja je jedan od poteza u okviru mjera štednje koje provodi predsjednica te afričke zemlje Joyce Banda.

Letjelica će biti prodata onome ko predloži najvišu cijenu, prenosi BBC. Avion je u "savršenom stanju" i može bez prekida preletjeti 8.380 km. Aukcija će početi 20. februara.

Bivši predsjednik Malavija, pokojni Bingu wa Mutharika, oštro je kritikovan kad je prije pet godina kupio 13,3 miliona dolara vrijedan avion. Govorio je da njegovo održavanje neće biti veliki trošak, ali su ga optužili da uzaludno troši novac. Nakon tog poteza donatori su smanjili pomoć Malaviju za 4,4 miliona dolara.

Otkako je u aprilu prošle godine, nakon iznenadne Mutharikine smrti preuzela poziciju na čelu države, Banda se odbijala voziti ovim avionom. Njen je stav da se novac od prodaje Dassault Falcona 900EX treba iskoristiti za pomoć siromašnim građanima Malavija, jedne od najsiromašnijih zemalja Afrike. Otkako je došla na mjesto predsjednice, Banda je poduzela niz koraka kako bi popravila odnose sa donatorima sa zapada.