Nesklad prava i politike
62

Pravni stručnjak o izraelskim napadima na Gazu: Nije samoodbrana nego genocid

L. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Pravni stručnjak osudio je tvrdnju Izraela o samoodbrani u Gazi, navodeći da se čini genocid, uz što objašnjava razliku između pravnih izjava i političkih izjava pristrasnih Izraelu.

Shawan Jabareen, direktor organizacije za ljudska prava Al Haq Foundation, rekao je da su izraelske vojne operacije u Gazi protivne međunarodnom pravu i poveljama Ujedinjenih naroda u samoodbrani.

Pravni stručnjak je naglasio da se pravo na samoodranu suprostavlja sa onim što Izrael radi, te su izraelske vojne akcije u Gazi opisali kao ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid.

"Pravo na samoodbranu primjenjuje se na državu kada je napadnuta od druge i kada su njena nacionalna sigurnost i postojanje izloženi opasnosti. Tada ova država prvo obavještava Ujedinjene nacije, a zatim koristi silu da se brani. To ne znači primjenjuju se na trenutnu situaciju ovdje (Gaza)", objasnio je Jabareen.

Lideri EU su 15. oktobra izjavili njihovu podršku pravu Izraela da se brani, Međutim, Jabareen je rekao da su izjave Tel Aviva, Washingtona i Evropske unije o pravu Izraela da se brani u suprotnosti s međunarodnim pravom i nisu pravne izjave, već političke izjave koje su pristrasne prema Izraelu.

Abu Badawiya je citirao Rimski statut Međunarodnog krivičnog suda, koji ove radnje definira kao ratne zločine.

"Samoodbrana je zagarantovana, ali pod kontrolom i nije apsolutno pravo, a ono što Izrael provodi u većini slučajeva krši zakon i predstavlja međunarodni zločin", naveo je.

Naglašavajući postojanje zločina genocida i zločina protiv čovječnosti, Abu Badawiya je istakao da ono što Izrael danas radi je da cilja civile, deportuje ih, izgladnjuje ih i spriječava osnovne potrebe.