Svijet
0

Pozdravljen napredak zemalja regije prema euroatlantskim integracijama

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U tekstu usklađene zajedničke deklaracije koja će biti usvojena na godišnjem summitu EU-SAD, održanom u utorak na Brdu kod Kranja, Europska unija i Sjedinjene Države istaknule su privrženost daljnjoj stabilizaciji regije zapadnog Balkana i potporu uključivanja svih država u regiji u članstvo EU "kad ispune uvjete".

"U godini koja je od presudne važnosti za zapadni Balkan naglašavamo važnost europske i transatlantske perspektive kao bitnog elementa u promicanju stabilnosti i gospodarskog napretka za cijelu regiju", navodi se u zajedničkoj europsko-američkoj izjavi, koja pitanje uključivanja država u regiji u euroatlantske integracije ističe na samom početku izjave, u poglavlju koje se odnosi na "globalnu sigurnost, mir, ljudska prava i demokraciju".

U izjavi se pozdravlja obećanje EU-a da će u svoje članstvo uključiti sve države zapadnog Balkana čim ispune uvjete, kao i "nedavna odluka NATO saveza da proširi svoje članstvo na područje zapadnog Balkana".

U izjavi se također pozdravlja napredak u "integraciji u EU i NATO" koji su postigle "Hrvatska, Srbija, Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija, BiH i Crna Gora", te privremeni sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU-a sa Srbijom, kao važan korak u realizaciji europske perspektive te države na putu prema članstvu u EU.

Izjava pozdravlja odlučnost svih političkih snaga u Makedoniji da osiguraju konsenzus i aktivno nastave s uključivanjem u euroatlantske integracije, te skorašnje potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s BiH, a lideri u BiH pozivaju se da "ostanu privrženi održivim reformskim procesima".

U izjavi se govori i o Kosovu te ističe da EU i SAD "i dalje podržavaju stabilnost i sigurnost Kosova, te njegovu "regionalnu integraciju".

"Nastavit ćemo pomagati Kosovu u gospodarskom napretku i razvitku njegovih institucija", navodi se u izjavi, te podsjeća na privrženost kosovskih vlasti cilju "stabilnog, demokratskog i multietničkog društva".

Izjava također "odaje priznanje" angažmanu NATO saveza i OESS-a na Kosovu te se zauzima za mirni prijenos ovlasti s UNMIK-a na misiju EULEX.

"Surađivat ćemo na tome da se dovrši glatki prijelaz ovlasti s UNMIK-ove misije na cijelom području Kosova na EULEX u pogledu vladavine prava, što je od bitne važnosti za stabilnost Kosova. Europska unija pozdravlja sudjelovanje SAD-a u misiji Eulex", navodi se u izjavi u njenu dijelu koji se odnosi na područje zapadnog Balkana.