Svijet
0

Powell: Iračka postrojenja za proizvodnju hemijskog oružja možda nisu ni postojala

NINA
Američki ministar vanjskih poslova Colin Powell je jučer, 2. aprila, nakon sastanka sa svim članicama sada proširenog NATO saveza u Bruxellesu, na letu za SAD novinarima izjavio kako iračka pokretna postrojenja za proizvodnju oružja za masovno uništenje "možda nikada nisu postojala", javio je Deutsche Welle.

Na pitanje novinara o crtežima kamiona u kojima su navodno bila skrivena postrojenja za proizvodnju hemijskog oružja, koje je on u svom nastupu pred Ujedinjenim narodima pokazao, ministar Powell je izjavio da je to «bio najdramatičniji dio njegova izlaganja, koja, kako je provjerio, počivaju na više izvora», te dodao kako «izgleda te informacije nisu bile baš tako čvrste».

U daljnjem razgovoru izrazio je nadu kako će istražno povjerenstvo, koje je sazvao američki predsjednik George Bush, otkriti pouzdanost izvora koji je iznio te informacije što su dovele do tih netačnih izjava, javlja Deutsche Welle.

Njegova svojedobna izlaganja nisu uspjela uvjeriti članove Vijeća sigurnosti da pruži potporu Washingtonu u vojnoj intervenciji u Iraku, ali je pomoglo da javno mnijenje u Americi bude sklonije invaziji Iraka koje bi sada, nekoliko mjeseci pred predsjedničke izbore, moglo skupo koštati trenutnu američku administraciju.

O namjerama Španjolske da svojih 1.300 vojnika povuče iz Iraka, pa čak i ako bude donesena odgovarajuća rezolucija Ujedinjenih naroda o slanju međunarodnih snaga, Colin Powell je objasnio da, prema njegovim informacijama, takva rezoluciji nije ni na vidiku, te da Španjolska kao suverena zemlja ima pravo na takvu odluku.