Svijet
2

Povrijeđeno 47 policajaca u Sjevernoj Irskoj

SRNA
Belfast (Foto: AFP)
Belfast (Foto: AFP)
Policija Sjeverne Irske saopštila je da je 47 policajaca povrijeđeno dok su pokušavali da razdvoje katoličke i protestantske demonstrante u Belfastu, u nasilju koje je izbilo tokom marša katoličke grupe.

Policija je upotrijebila vodeni top kako bi se odbranila od zapaljivih bombi, petardi, kamenica i boca koje su bacale dvije strane u okršaju koji je trajao skoro 12 sati, prenosi Reuters.

Nasilje su izazvale probritanske protestantske grupe, koje su demonstrirale protiv parade republikanske muzičke grupe. Pripadnici protestanske zajednice pokušali su sinoć da spriječe marš katolika koji su za pripajanje Irskoj. Pripadnici obje zajednice su, međutim, napali policiju, koja je pokušala da razdvoji dvije grupe.

"Stotine velikih petardi i sredstava vatrometa je bačeno na policiju, kao i 34 zapaljive bombe, dok su snage bezbjednosti pokušale da drže dvije strane razdvojene", rekao je šef policije.

U Sjevernoj Irskoj već tri decenije traju sukobi katolika i protestanata, u kojima je život izgubilo oko 3.500 ljudi. Mirovni sporazum zaključen je 1998. godine, ali i dalje dolazi do sporadičnih sukoba.