Pentagon
0

Povlačenje američke vojske s Haitija za tri do šest mjeseci

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američka vojska bi mogla da počne da smanjuje svoje prisustvo na Haitiju za tri do šest mjeseci, pošto međunardone organizacije preuzmu širu ulogu u osiguranju humanitarne pomoći i sigurnosti, izjavio je u utorak viceadmiral Alan Thompson, direktor Agencije za odbrambenu logistiku.

Vojni lideri predviđaju šestomjesečni period snažne podrške Pentagona u "odgovoru" na potres od 12. januara u kome je poginulo do 200.000 osoba i u kome su stotine hiljada stanovnika te zemlje povrijeđeni i ostalo bez krova nad glavom, navodi Reuters.

Prema riječima Thompsona, američka vojska je odlučna da osigura humanitarnu i sigurnosnu podršku "sve dok druge organizacije ne bude mogle da preuzmu tu ulogu".

  • Smatram da bi, vjerovatno, bilo potrebno od tri do šest mjeseci da podrška počne da se prebacuje na druge organizacije, rekao je Thompson.

  • To je (period od tri do šest mjeseci) bez sumnje dobar logistički period, ali američka vojska je spremna da tamo bude koliko god bude potrebno, izjavio je John Kirby, portparol združenog štaba američke vojske.

Pentagon je uputio više od 15.000 vojnika na Haiti, od kojih je 4.700 već na terenu.

Agencija za odbrambenu logistiku šalje 14 miliona obroka na Haiti kao dio humanitarne pomoći, dodao je viceadmiral Thompson, prenose agencije.