Svijet
0

Potvrđeno ubijanje stotina ljudi hemijskim oružjem u Siriji

FENA
Tijela djece ubijene hemijskim oružjem (Foto: AFP)
Tijela djece ubijene hemijskim oružjem (Foto: AFP)
Oko 355 pacijenata sa neurotoksičnim simptomima umrlo je u Siriji u bolnicama u kojima je od 21. augusta liječeno oko 3.600 osoba, saopćila je u subotu nevladina organizacija Ljekari bez granica.

"Tri bolnice u regiji Damaska, koje podržavaju Ljekari bez granica, primile su 21. augusta za manje od tri sata 3.600 pacijenata s neurotoksičnim simptomima, a 355 ih je umrlo", navodi se u saopćenju.

Nevladina organizacija je tako prvi nezavisni izvor koji je potvrdio da je upotrijebljeno hemijsko oružje u regiji Damaska, nakon čega je sirijska opozicija optužila režim da je izveo napade u kojima je bilo oko 1.300 mrtvih.

"Simptomi o kojima smo izviješteni, kao što su grčenja, lučenje sline, sužene zjenice, poremećen vid, disajne smetnje, zatim masovno dolaženje pacijenata, zaraženost ekipa za pomoć i osoblja koje je pružilo prvu pomoć, govore o masovnom izlaganju nekom neurotoksičnom agensu", naglasio je Bart Janssens, direktor operacija u Ljekarima bez granica, koji je citiran u saopćenju.

"Ovo predstavlja kršenje međunarodnog humanitarnog prava koje zabranjuje upotrebu hemijskog i biološkog oružja", dodao je Janssens.