Najveći glečer u Novom Zelandu
0

Potres oslobodio 30 miliona tona leda

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Zemljotres jačine 6,3 stepeni Rihterove skale, koji je juče pogodio Novi Zeland, usmrtio je 75 ljudi, ali je i oslobodio 30 miliona tona leda sa najvećeg glečera u toj zemlji i veliki komadi završili su u obližnjem jezeru.

Turistički radnici iz te oblasti rekli su da su se dijelovi Tasmanijskog glečera odlomili odmah poslije potresa i da su omanji ledeni bregovi pali u jezero izazivajući talase visoke 3,5 metara.

"U pitanju je otprilike 30 miliona tona leda. Veoma masivne gromade", rekao je jedan od zvaničnika turističke službe Denis Callesen.

Prema njegovim riječima, otkidanje leda bilo je očekivano zbog nedavnih velikih kišnih padavina, promijenjene dinamike jezera i meteorološke pojave "La Ninja".

Kelesen je dodao da ledeni bregovi sada pokrivaju četvrtinu Tasmanijskog jezera, koje se nalazi na oko 200 kilometara zapadno od grada Christchurcha na novozelandskom Južnom ostrvu.

Epicentar zemljotresa bio je na samo deset kilometara od grada Christchurcha i na dubini od pet kilometara. Od potresa je poginulo 75 ljudi, a više od 120 izvučeno je iz ruševina.

Gradonačelnik Christchurcha Bob Parker rekao je da se 300 ljudi još vodi kao nestalo, dok je premijer Novog Zelanda John Key istakao da broj poginulih jučerašnjeg potresa nije konačan.
Vlasti su identifikovale 55 tijela dok 20 još čeka identifikaciju. 

 Materijalna šteta sada je mnogo veća nego što je to bilo prilikom potresa koji je ovo područje zahvatilo u septembru prošle godine a bio je jačine 7,1 stepena Rihterove skale. 

Dvije osobe su teže povrijeđene u prvom potresu, čiji je epicentar bio nešto dalje od drugog i na većoj dubini. Bilo je nekoliko potresa usljed smirivanja tla nakon septembarskog zemljotresa. 

Potres jačine 4,9 stepeni Rihterove skale osjetio se krajem decembra.