Svijet
0

Potres bi mogao povećati Berlusconijevu popularnost

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Potres koji je pogodio regiju Abruzzo u centralnom dijelu Italije mogao bi povećati popularnost Silvija Berlusconija koju nije mnogo uzdrmala ni recesija.

Ova katastrofa u kojoj je nastradalo najmanje 250 ljudi prilika je za talijanskog premijera da podsjeti kako je "vlada tu", kao što je uradio u vrijeme krize s otpadom u Napulju prije godinu dana.

Angažirajući vojsku, šef talijanske vlada uspio je tada očistiti regiju za samo dva mjeseca, što prethodna vlada desnog centra nije uspjela za 20 mjeseci.

Prošlog mjeseca Berlusconi je zabilježio nove poene otvarajući u Napulju tvornicu za reciklažu i preradu otpada.

Nekoliko sati po objavi da je jak potres u noći sa nedjelje na ponedjeljak pogodio grad L'Aquilu, Berlusconi je odgodio put u Moskvu i obećao 30 miliona eura na ime hitne pomoći ugroženoj oblasti.

Tokom obilaska razrušenog srednjovjekovnog jezgra grada obećao je da će novi grad za mlade porodice biti izgrađen u roku od 24 do 28 mjeseci, javio je Reuters.

Upitan o polemici koja se razvila u zemlji povodom predviđanja jednog inženjera u vezi s neumitnim potresa u L'Aquili, što su vlasti odbacile, Silvio Berlusconi je s ozbiljnim izrazom na licu odgovorio kako je sada vrijeme za mobilizaciju spasilačkih ekipa i pružanje pomoći.

"Kasnije ćemo moći razgovarati o tome kako se mogu predvidjeti potresi", dodao je on.

Skoro godinu dana nakon povratka na vlast Berlusconi i dalje uživa veliku popularnost u Italiji. Prema nekim anketama koje su obavile njegove službe, on uživa podršku 60 posto sunarodnjaka, dok njegova desničarska koalicija bilježi prednost od 20 poena u odnosu na opoziciju.

Talijanski stručnjak za istraživanje javnog mnijenja Renato Mannheimer istaknuo je da je predsjednik vlade uspio uspostaviti direktan kontakt s običnim građaninom s ulice, bez posredovanja medija.

"Berlusconi je veoma popularan. Jedan događaj ne može promijeniti vašu popularnost. On ima tu sposobnost da uspostavi direktan odnos s narodom, što funkcionira veoma dobro i veoma dobro je funkcioniralo i u vezi s potresom", objasnio je on.

"On gradi direktan odnos s biračima i na njega podsjeća povodom raznih epizoda u političkom životu. To je kontinuirani proces koji danas trijumfira", istaknuo je Mannheimer, a prenio Reuters.