Iran i zapadne sile
0

Postignut napredak u razgovorima o nuklearnom programu

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
U Istanbulu se danas završavaju dvodnevni razgovori predstavnika Irana i zapadnih sila o iranskom nuklearnom programu, a prema pojedinim izvještajima postignut je određeni napredak u ubjeđivanju Teherana da smanji svoje nuklearne ambicije.

Analitičari navode da se osjeća olakšanje zbog odluke Irana da nastavi sa razgovorima pošto su diplomate izrazile zabrinutost da bi pregovori mogli propasti i tokom prvog dana jer su se obje strane držale svojih ranijih stavova.

Šef evropske diplomatije Ketrin Ešton vodeći je pregovarač velikih sila - SAD, Velike Britanije, Francuske, Rusije, Kine i Njemačke.

"Sve ukazuje na to da je ona postigla određeni uspjeh u pokušaju da umanji nesuglasice i da Iranci pozitivno reaguju na nju", rekao je neimenovani zapadni diplomata.

Glavni iranski pregovarač za nuklearna pitanja Said Džalili odvojeno se sastao sa šefovima ruskih i kineskih delegacija, ali nije poznato da li će se saglasiti sa održavanjem sastanka sa podsekretarom SAD za politička pitanja Billom Bernsom, koji je na čelu američke delegacije.

Portparol američkog State Departmenta Phillip Crowley rekao je da je američka strana u potpunosti spremna za sastanak sa Irancima, ali da još nije sigurno da će se to i dogoditi.

Zapad sumnja da Iran planira da razvije atomsko naoružanje i pregovarači su na sastanak u Istanbul stigli sa veoma malim očekivanjima za bilo kakav napredak u osmogodišnjem sporu. 
Teheran tvrdi da je nuklearni program u potpunosti namjenjen u miroljubove svrhe, prvenstveno za stvaranje električne energije.