Istekao mandat
0

Posmatrači UN-a napustili Gruziju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Posljednji preostali posmatrači Ujedinjenih nacija u srijedu su napustili svoje položaje u Gruziji, mjesec dana nakon što im je istekao mandat.

Vijeće sigurnosti UN-a nije bilo u stanju da produži misiju za 130 posmatrača prošlog mjeseca zbog ruskog veta, javio je BBC.

U augustu prošle godine, Rusija je podržala abhaško proglašenje nezavisnosti od Gruzije. Nijedna druga međunarodna organizacija, međutim, nije to učinila.

Posmatrači su u regiji 16 godina, nadzirući primirje. Njihov mandat je istekao prije tačno mjesec dana.

Stoga, dok se oni pripremaju da napuste svoje terenske urede u Abhaziji i Gruziji, neće biti nikakve oproštajne ceremonije. Oni će jednostavno uzeti svoje torbe i otići.

Rusija je podržala objavu nezavisnosti te regije od Gruzije nakon kratkog razornog rata u drugoj spornoj regiji Južnoj Osetiji.

To je značajno otežalo nastavak rada međunarodnih organizacija u dvjema gruzijskim regijama. UN su saopćile kako duboko žale zbog okončanja misije. One su bile u regiji od 1993., kada su posmatrači razmješteni da izvještavaju o kršenjima ranijeg primirja između gruzijskih snaga i abhaških separatista.

Od sada, neće više biti međunarodnih mirovnih posmatrača koji djeluju u nemirnim i spornim teritorijama Abhazije i Južne Osetije.

Pojavile su se brige da će preostalo stanovništvo sada živjeti u sigurnosnom vakuumu, što će mu otežati da skrene pažnju na svoje probleme.