Zajedno sa sinovima
35

Posmatrači optužuju Haftara da koristi poplave u Libiji da bi pojačao kontrolu nad stanovništvom

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Osobe upoznate sa situacijom u Libiji, optužile su vojnog vođu Khalifu Haftara da skupa sa sinovima koristi katastrofalne poplave u Derni kako bi ojačao svoju kontrolu nad stanovništvom.

Dok timovi za potragu i spašavanje nastavljaju tražiti tijela zarobljena ispod blata i ruševina svojih domova u libijskom obalnom gradu Derna, promatrači kažu da ratni vođa Khalifa Haftar i njegovi sinovi koriste reakciju na katastrofu kao način da vrše kontrolu, a ne da osiguraju vitalna humanitarna pomoć stiže do civila.

Najmanje 11.300 ljudi je umrlo, a više od 10.000 se vodi kao nestalo, prema libijskom Crvenom polumjesecu, nakon što su dvije brane puknule tokom snažne oluje prošle sedmice.

Nastale poplave potpuno su uništile gotovo 900 zgrada u Derni, prema vladi nacionalnog jedinstva zemlje, sa sjedištem u sjeverozapadnom gradu Tripoliju. Više od 200 zgrada djelomično je oštećeno, a gotovo 400 ostalih potpuno je potopljeno u blato, dodaje se, što znači da je četvrtina svih zgrada u Derni bila pogođena poplavom.

Očajnički napori spašavanja nastavljeni su u pokušaju da se pronađu preostali preživjeli dok su tijela i dalje nanosila vodu na obalu. Prve intervencije na terenu često su djelovale dok su bile okružene militantima iz Libijske nacionalne vojske, velike vojne koalicije lojalne Haftaru, usred onoga što su promatrači opisali kao napore da zadrže željeznu kontrolu nad vitalnom pomoći koja je pristizala u grad pogođen krizom.

Zatvoren je javni pristup centru Derne, koje je najteže pogođeno poplavama, a grad je službeno proglašen zonom katastrofe. Građani Derne bore se za preživljavanje bez pristupa struji, sigurnoj pitkoj vodi ili hrani.

Krajem prošle sedmice, lider libijskog parlamenta sa sjedištem na istoku, Osama Hamad, rekao je da vlasti razmatraju zatvaranje cijelog grada, u kojem je nekoć živjelo 100.000 ljudi, strahujući od širenja bolesti koje se prenose vodom.

"U suštini postoji vojna prisutnost koja stvara uska grla, a ne doprinosi pružanju pomoći. Glavni zamah napora pomoći nije omogućilo vojno vodstvo, koje je imalo interes da izgleda kao da ima kontrolu dok izbjegava odgovornost i okrivljavanje žrtava, već volonteri, medicinski timovi, Crveni polumjesec, dječaci izviđači i strana potraga i timovi za spašavanje ", rekao je Emadeddin Badi, analitičar za Libiju pri Atlantskom vijeću.

Haftar, koji je predvodio vojnu kampanju za unilateralnu kontrolu većeg dijela istočne Libije od 2014., obišao je Dernu u petak. Pohvalio je akcije prvih hitnih službi, kao i članove LNA, koalicije milicija koju nadzire ostarjeli bivši član CIA-e i američki građanin, kojeg kritičari optužuju da upravlja područjima pod njegovom kontrolom poput vojnog diktatora.

Haftarovi sinovi, od kojih svaki također kontrolira vlastite široke mreže financijskih, a ponekad i vojnih interesa u istočnoj Libiji, odgovorili su na humanitarnu krizu u Derni tražeći daljnju kontrolu nad odgovorom na katastrofu. Istog dana kada je katastrofa pogodila Dernu, najstariji sin Khalife Haftara, Elseddik, izjavio je da se zanima kandidirati za predsjednika Libije na dugo odgađanim izborima.

Promatrači kažu da je 32-godišnji Saddam Haftar, kojeg se često smatra vjerovatnim nasljednikom unatoč naporima njegove braće, brzo iskoristio svoju ulogu lidera libijskog odbora za odgovor na katastrofe kako bi legitimizirao svoj međunarodni položaj, dok je držao čvrstu kontrolu nad pomoći.

Saddam Haftar vodi brigade Tariq Ben Zayed, miliciju koja je dio LNA-e i nedavno ju je optužio Amnesty International za “nanošenje niza užasa, uključujući protivzakonita ubistva, mučenje i druga zlostavljanja, prisilne nestanke, silovanja i druge seksualne odnose. nasilje i prisilno raseljavanje – bez straha od posljedica”.

Jalel Harchaoui, stručnjak za Libiju i saradnik na Institutu Royal United Services, ukazao je na napore Sadama Haftara da demonstrira kontrolu nad međunarodnim timovima pomoći koji stižu u Dernu i kako je to usporilo odgovor na vitalne katastrofe u vrijeme krize.

"Sve je koncentrirano u rukama obitelji Haftar. Volio bih da vam mogu reći da postoje i drugi centri moći u istočnoj Libiji, ali toga nema", kazao je Harchaoui.

Veći dio prošlog desetljeća Libija je ostala žestoko podijeljena između istočnih i zapadnih frakcija s vlastitim šarama vojnih interesa, nakon vojne intervencije snaga NATO-a kako bi poduprle ustanak protiv bivšeg diktatora Muammara Gaddafija.

Harchaoui je rekao da kontrola klana Haftar nad odgovornim naporima, posebice istaknuta uloga Saddama Haftara, daje malo nade da bi bilo kakva domaća ili međunarodna istraga o gubitku života u Derni mogla u potpunosti ispitati njihove uloge kao odgovornih dužnosnika, kao i bilo koje druge osobe. odgovoran.

Libijski glavni tužitelj, al-Sediq al-Sour, obećao je istražiti urušavanje obiju brana u Derni, kao i dodjelu miliona dolara u finansiranju namijenjenih održavanju građevina izgrađenih 1970-ih. Obećavajući da će ispitati lokalne vlasti u Derni i prethodne vlade, al-Sour se također sastao sa Saddamom Haftarom. Lokalna televizija izvijestila je da je gradonačelnik Derne u subotu suspendiran do istrage.

“Saddam se postavlja kao šef. Morate fizički pristupiti žrtvama i gradu, a da biste to učinili, oni ovise o njegovoj dobroj volji. Stvari se polako okreću jednom zaključku, a to je da se mogu kriviti samo službenici srednje razine. Veliki dio zaključka je isključen od početka, to nije otvorena istraga.”, rekao je Harchaoui.