Gangsteri u ćorsokaku
15

Posljedice pada nataliteta i obračuna s mafijom u Japanu: Članovi yakuze većinom starije osobe

I. Č.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Japan je ove godine zabilježio rekordno smanjenje broja stanovnika, budući da je smanjen natalitet, zbog čega zločinačke organizacije poput yakuza angažuju muškarce srednjih godina da obavljaju prljave poslove.

Obračun japanskih vlasti s mafijom također je zadao žestok udar yakuzama zbog čega privlače "novu krv" kako bi popunili svoje redove, piše The Guardian.

Prvi put otkako su se evidencije počele voditi 2006. godine, 51,2 posto redovnih članova yakuze ima 50 ili više godina, uz povećano prisustvo članova koji su u sedmoj deceniji, stoji u izvještaju nacionalne policijske agencije.

Godine 2006. najveći broj članova yakuze (30,6 posto) bio je u trećoj deceniji, ali sada to više nije tako. Tek je 14 posto yakuza u trećoj deceniji života. Manje od pet posto ih je u dvadesetim godinama. Ljudi u sedmoj deceniji je blizu 10 posto.

Obračun s mafijom stvara yakuzama ekonomsku nesigurnost zbog čega im je otežano regrutovanje mladića obećanjima da mogu lako doći do novca. Umjesto toga, mladi se suočavaju s rizikom da duže vrijeme provode u zatvorima umjesto svojih šefova.

"Scena yakuza više nije atraktivna za mladiće", rekao je stručnjak za yakuzu Tomohiko Suzuki za Guardian, dodavši da se mladići moraju puno žrtvovati da bi živjeli životom gangstera.