Nesreća za nesrećom
0

Posljedice hladnog vala i zemljotresa u Kini: Broj mrtvih porastao na 131

L. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Broj poginulih osoba u kineskom zemljotresu porastao je na 131, a skoro 1.000 ljudi je povrijeđeno, dok spasioci kopaju ruševine u uslovima kada je temperatura zraka ispod nule.

Potres magnitude 6,2 po Rihterovoj skali pogodio je u ponedjeljak nešto prije ponoći okrug Jishishan blizu granice provincija Gansu i Qinghai, uništivši ili oštetivši više od 150.000 domova.

Potres koji je pratilo nekoliko snažnih naknadnih potresa, izazvao je i klizišta te oštetio dalekovode i lokalnu infrastrukturu.

Vlasti su jutros saopštile da je zvanični broj poginulih porastao na 131 u Gansuu, dok se spasioci bore da usred višednevnog hladnog vala, gdje temperature idu i do -16 stepeni, spase eventualne preživjele.

Odronulo blato zatrpalo je mnoge zgrade u smeđi mulj, ali operacije potrage i spašavanja i napori za preseljenje stanovnika, iako otežani, nastavljeni su intenzivno.

Li Haibing, stručnjak Kineske akademije geoloških nauka, rekao je da je relativno veliki broj žrtava u posljednjem potresu dijelom i zato što je bio plitak.

Inače, u udaljenom i planinskom području živi nekoliko pretežno muslimanskih etničkih grupa i u blizini je nekih tibetanskih zajednica. Geografski se nalazi u centru Kine, iako se to područje obično naziva sjeverozapadom, jer se nalazi na sjeverozapadnom rubu najnaseljenije kineske ravnice.