Demonstranti u Jemenu
0

"Poslije Mubaraka red je na Alija"

FENA
Foto: Reuters
(Foto: Reuters)
Hiljade mladih osoba demonstrirale su u subotu u centru Sana'ae pozivajući predsjednika Ali Abdallaha Saleha da ode, dan poslije ostavke egiptskog predsjednika Hosnia Mobaraka pod pritiskom demonstranata.

"Poslije Mubaraka, red je na Alija", izvikivalo je oko 4.000 demonstranata, većinom studenata koji su se kretali od univerziteta prema centru glavnog grada.

Protesti su izbili kad se grupa studenata sukobila s pristalicama stranke Opći narodni kongres na vlasti koji su htjeli da spriječe jednog studenta da postavi plakat na ulaz u univerzitet, izjavili su očevici.

Nekoliko hiljada demonstranata, među kojim su poslanici iz opozicije i borci za ljudska prava, slavili su u petak navečer u centru grada odlazak egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka i tražili svrgavanje režima jemenskog predsjednika Alija Abdallaha Saleha.

Tada je interveniralo nekoliko hiljada demonstranata iz Općeg narodnog kongresa, koji su bez nasilja otjerali demonstrante.

Deseci hiljada pristalica opozicije demonstrirali su 3. februara protiv Alija Abdallaha Saleha koji je na vlasti 32 godine, ali su demonstracije prekinute, a parlamentarna opozicija je zatražila od šefa države da održi obećanja o provođenju reformi.