Bruno Le Maire
0

"Poslije Balkana zaustaviti širenje EU"

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Francuski državni sekretar za evropska pitanja Bruno Le Maire izjavio je u utorak da poslije Balkana treba zaustaviti širenje Evropske unije.
  • Posljednjih deset godina došlo je do širenja EU koje je omogućilo da se obnovi historijsko jedinstvo Evrope. To je značajan rezultat. Ostaje pitanje Balkana, a najprije ulaska Hrvatske u Uniju, rekao je Le Maire za Radio "France Enter", prenose agencije.

On je objasnio da je za ulazak zemalja Balkana u Uniju neophodno da prethodno bude ratifikovan Lisabonski sporazum, "kako bi imali neophodne institucije koje bi omogućile ulazak ovih zemalja".

  • Poslije Balkana treba zaustaviti širenje i usredsrediti se na jačanje evropskih institucija, izjavio je francuski državni sekretar, objašnjavajući da je protiv ulaska Turske u Evropsku uniju jer "EU za to nije spremna".

  • Ne možemo da nastavimo širenje bez kraja, rekao je Le Maire, iznoseći zvanični stav Pariza, na čelu s predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, koji se, za razliku od SAD-a, protivi širenju EU na Tursku.