Svijet
2

Portugalska policija zbog 1,15 tona kokaina uhapsila četvoricu Srba i Nijemca

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Portugalska policija uhapsila je kod Azorskih otoka u Atlantskom okeanu međunarodnu kriminalnu skupinu iz Srbije i Njemačke i zaplijenila oko 1,15 tona kokaina vrijednog oko 70 miliona eura koji su namjeravali prokrijumčariti između Kariba i Europe, izvijestili su u subotu beogradski mediji.

Portugalska policija djelovala je u saradnji s francuskim i britanskim istražiteljima po čijim je dojavama i presrela švercere droge - četvoricu Srba i jednog Nijemca, u dobi od 29 do 54 godine, navode mediji pozivajući se na saopćenje francuske vlade i portugalskih vlasti.

Akcija je izvedena u blizini otoka Fayal, u sklopu Azorskog otočja, na oko 1.500 kilometara od portugalske obale, a droga je zaplijenjena u noći između 27. i 28. maja na jednom jedrenjaku koji je plovio pod američkom zastavom.

Riječ je o dosad najvećoj zaplijeni droge u području tog arhipelaga, saopćile su portugalske vlasti.

"To je rezultat zajedničke istrage Francuske i Velike Britanije", navedeno je u saopćenju iz francuske vlade.

Droga, čija se vrijednost, da je dospjela na ulicu, procjenjuje na više od 70 miliona eura, bila je skrivena na četiri mjesta u središnjem dijelu jahte.

Prije desetak dana u zajedničkoj akciji srpske, španske i hrvatske policije zaplijenjena je 1,1 tona kokaina na jahti "Amsterdamer" u španskim teritorijalnim vodama, a tada su uhapšena dva hrvatska i jedan srpski državljanin.