Svijet
0

Poroshenko: Mir na istoku Ukrajine nije moguće uspostaviti vojnim putem

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Ukrajinski predsjednik Petro Poroshenko tvrdi da je ukrajinska delegacija ostvarila sve zacrtane ciljeve na učešću na ASEM Samitu u italijanskom Milanu koji je okupio lidere iz Evrope i Azije.

U intervjuu za nacionalnu ukrajinsku televiziju, Poroshenko je kazao da su svi lideri koji su učestvovali na milanskom skupu podržali Ukrajinu koja je tom prilikom izrazila odlučnost u izgradnji mira i stabilnosti na istoku zemlje i implementaciji sporazuma iz Minska u njegovom orginalnom obliku.

"Evropska unija je i ovog puta pokazala da se solidariše sa Ukrajinom“, kazao je Poroshenko.

Istakavši da je Samit u Milanu počeo prijedlogom ruskog predsjednika Vladimira Putina da se revidira Sporazum iz Minska, a da je završio stavom učesnika da bi to samo dodatno povečalo tenzije na istoku Ukrajine, Poroshenko je kazao da je sa Rusijom postignut i sporazum da se naredne sedmice ponovo otvori granični prijelaz Gukovo-Izvarino.

Ukazujući na činjenicu da separatisti u Donjecku i Luganjsku uredno naplaćuju stanovnicima korištenje gasa, ali da do sada nisu ni ništa uplatili ukrajinskom Naftogazu, Poroshenko je kazao da ukrajinska vlast, uprkos svemu, neće prekidati dovod gasa u te regije.

"Mir na istoku Ukrajine se ne može uspostaviti vojnim putem. Mi moramo prvo zavrijediti povjerenje naroda. To radimo razvojem i izgradnjom regija koje smo oslobodili od separatista“, kazao je Poroshenko.

Naglasivši da samoproglašene narodne republike u Donjecku i Luganjsku nemaju ekonomskih predispozicija da opstanu bez Ukrajine, Poroshenko je kazao da je ta regija direktno ovisna i da se trenutno u njoj ne koristi više od 80 posto industrijskih potencijala.