Svijet
0

Porodica nije odobravala brak: Mladenci obezglavljeni u Pakistanu

Klix.ba
Pakistanski mladenci su brutalno ubijeni u subotu nakon što su se vjenčali bez dozvole.

Sejjad Ahmed (26) i Muawia Bibi (18) su se vjenčali u Pakistanu 18. juna protiv volje njene porodice, zbog čega su ih njen otac i ujaci namamili da se vrate u selo Satrah, gdje su ih vezali i obezglavili, otkrio je policajac Mohammad Ahsanullah za CNN.

Uprkos tome što nije bilo vanjskih svjedoka, članovi porodice su se sami prijavili policiji, a potom su smješteni u zatvor u gradu Sialkotu.

Ovakva ubistva potiču iz plamenske tradicije u Pakistanu i obično se događaju u ruralnim dijelovima zemlje. Aktivisti za ljudska prava su rekli da se policija ne miješa jer smatra da se radi o porodičnim stvarima.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, svake godine u Pakistanu zbog "spašavanja" porodične časti život izgubili 5.000 žena. Prošle godine je ubijeno 869 žena.

Početkom juna je osamnaestogodišnja Saba Masqood je pronađena ranjena u vreći baačenoj u kanal. Optužila je svog oca i brata da su je željeli ubiti jer nisu odobravali njen brak sa susjedom. Ona je preživjela, no, mnoge žene nisu imale tu sreću.

U maju je vijest o smrti trudne žene obišla svijet. Dvadesetpetogodišnja Farzana Parveen preminula nakon kamenovanja. Na smrt su je kamenovali članovi njene porodice. Njen muž Mohammad Iqbal je rekao da je ubio svoju prvu ženu prije šest godina, kako bi mogao oženiti Parveen.