Svijet
19

Poplave u Italiji: Rimljani spas traže na krovovima, Venecija pod vodom

Klix.ba
Toskana (Foto: EPA)
Kiša i snijeg su uzrokovali poplave u Italiji zbog kojih su Rimljani spas tražili na krovovima kuća, Venecija je poplavljena najdubljom vodom ove godine, a stanovništvo grada Pisan u blizini Pise je evakuisano. Škole širom Italije danas su zatvorene.

Klizišta uzrokovana poplavom zahvatila su improvizirane domove u Rimu, a spasilačke službe su spasile šest ljudi. Najviše problema je zabilježeno u zapadnom dijelu RIma gdje je najmanje jedna podzemna stanica zatvorena zbog poplave, a saobraćaj je bio otežan zbog visine vode i palih stabala. Mnogi stanovnici Rima su spas pronašli na krovovima svojih kuća, a u sjevernom predgrađu glavnog talijanskog grada voda je dostizala visinu i do tri metra. Vatrogasci su pomoću gumenih čamaca spašavali stanovnike distrikta Prima Porta, među kojima je bilo i porodica s malom djecom. Prodavnice i podrumi su također poplavljeni u ovom mjestu gdje se dvije pritoke ulijevaju u rijeku Tiber, koja se izlila iz korita.

Oko 3.000 stanovnika Rima je putem telefona za hitne slučajeve zatražilo pomoć u periodu od samo nekoliko sati. Spasilačke ekipe su poslane na 400 različitih lokacija kako bi pomogli ljudima, a u izvršavanju zadataka ih je sprečavalo loše vrijeme, klizišta i poplave. Gradonačelnik Rima Ignazio Marino je rekao je uspostavljeno nekoliko skloništa u kojima se nalazi oko 100 ljudi.

U Toskani su Pisa i Firenca također poplavljene nakon izlijevanja rijeke Arno. Javne službe u Pisi su zatvorene, a članovi hitnih službi su podizali barijere i ojačavali nasipe kako bi vodu usmjerili prema moru. Ulice koje vode ka centru grada su bile blokirane iz sigurnosnih razloga. Oko 1.000 ljudi je evakuisano iz ugroženih stambenih objekata.

Mali gradovi oko Firence, među kojima je i Prato, doslovno su okruženi vodom. U Pratu su poplavljene neke kuće nakon što se rijeka izlila iz korita. Talijanski premijer Enrico Letta je rekao apelovao da se posebna pažnja usmjeri na nasipe kod rijeka Tiber I Arno, koje ugrožavaju Rim, Firencu i Pisu. Šteta na sjeveroistoku Italije se procijenjuje na 350 miliona eura. U regiji Liguria škole su zatvorene zbog obilnog snijega.

Meteorolzi kažu da je opasnost od poplava porasla u posljednjih nekoliko godina. Postoji i nekoliko objašnjenja. Jedno govori o podizanju morskog dna zbog mulja i eksploatacije plina iz mora u blizini Venecije. Venecija je poplavljena plimnim talasom, koji je 140 cm iznad prosječnog nivoa mora. Krivci su i tektonske ploče ispod Jadranskog mora koje klize ispod Apenina, zbog čega ovo područje gubi na visini. Naučnici su razvili različite načine zaštite Venecije od vode nakon katastrofalne poplave 1966. godine, a sistem pokretnih barijera nazvan MOSE je blizu završetka.