Podaci Scotland Yarda
0

Policijski nadzor Assangea košta 3,3 miliona eura

SRNA
Julian Assange (Foto: Arhiv/AFP)
Julian Assange (Foto: Arhiv/AFP)
Policijski nadzor nad osnivačem Wikileaksa Julianom Assangeom u Amabasadi Ekvadora u Londonu, gdje se on nalazi od 19. juna prošle godine, košta 2,9 miliona funti, objavila je britanska policija Scotland Yard.

Osnivač sajta Wikileaks i dalje pokušava da izbjegne izručenje Švedskoj, nakon što je britanski sud donio odluku o njegovom izručenju zbog optužbi za seksualni napad.

"Od 2,9 miliona funti (3,3 miliona eura), za plate policijaca utrošeno je 2,3 miliona funti", precizirala je policija (2,6 miliona eura).

Ukoliko bi 41-godišnji Julian Assange zakoračio izvan Ambasade Ekvadora, on bi odmah bio uhapšen i isporučen Švedskoj.

Australijanac, koji i dalje tvrdi da je nevin, strahuje da bi mogao biti predat SAD i da bi mu se tamo sudilo, zbog toga što je stranicu Wikileaks objavio više stotina hiljada povjerljivih dokumenata.

U augustu Ekvador je odobrio politički azil Assangeu.

"Vlada Ekvadora je zabrinuta zbog tako skupih troškova koji se izdaju za nadzor njihove ambasade u Londonu“, izjavio je portparol diplomatskog predstavništva Ekvadora.

On je dodao da Ekvador smatra da bi ovo moglo da se izbjegne kada bi britanska vlada pristala da da garancije da Assange neće biti isporučen u SAD.

"Britansko Ministarstvo unutrašnjih poslova ima ovlaštenje da osigura takve garancije, ali to do sada nije učinilo. Nastavit ćemo da štitimo ljudska prava Assangea, koja su zaštićena međunarodnim pravom“ rekao je portparol.