Kina
0

Policija uhapsila još 253 osobe u Urumqiju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kineska policija u Urumqiju uhapsila je još 253 osobe i optužila ih za umiješanost u razaranja 5. jula u kojima je 197 osoba ubijeno i 1.800 ranjeno, javila je u srijedu kineska novinska agencija Sinhua.

Većinu novouhapšenih predali su zvaničnicima "različite etničke grupe" pošto su zvaničnici javne sigurnosti obznanili obavještenje u kome su pozvali javnost da prijave osobe za koje smatraju da su bile umiješane u nemire 5. jula, navodi Sinhua.

Policija Urumqija primila je više od hiljadu pojedinačnih infomacija i zahvaljujući tim informacijama "nevjerovatno teški i zločinački slučajevi su provaljeni", uključujući i jedan gdje je petočlana porodica živa izgorila u vatrom zahvaćenoj kući".

U prijestolnici sjeverozapadnog kineskog Autonomnog regiona Sinjiang Ujgur gdje je prije tri nedjelje u masovnom obračunu etničkih grupa - Ujguri i Han Kineza intervenisala policija, uhapšeno je više od hiljadu osoba, dan poslije nemira.

Kineska vlast će za odgovorne tražiti visoke kazne, uključujući i smrtnu.

Policija nije saopćila koliko je iz te prve grupe uhapšenih, kasnije pustila na slobodu.

U najvećem etničkom sukobu u proteklih deset godina ubijeno je 197 osoba, od kojih su većina Kinezi iz etičke grupacije Han, najbrojnije u toj zemlji od 1,3 milijarde stanovnika.

  • Oko 10.000 osoba, koji su učestvovali u protestima, nestalo je u jednoj noći iz Urumqija, rekla je u srijedu ujgurska aktiviskinja u egzilu Rebija Kadir u Tokiju.

Ona se zapitala: ako su ubijeni - gdje su njihova tijela, ako su zatočeni - gdje se nalaze i založila se za međunarodnu istragu o tim nemilim događajima, prenose agencije.