Neredi petu noć zaredom
0

Policija u Belfastu: Gumenim mecima i vodenim topovima protiv demonstranata

FENA
Neredi u Belfastu (Foto: AFP)
Neredi u Belfastu (Foto: AFP)
Gumeni meci i vodeni topovi korišteni su u Belfastu u suzbijanju nasilnih protesta zbog odluke lokalnih vlasti da s gradske vijećnice skinu britansku zastavu.

Sjevernoirska policija koristila je gumene metke i vodene topove nakon što su je u Belfastu napali demonstranti u ponedjeljak navečer, petu noć zaredom.

Sporadični nemiri odvijaju se u Belfastu otkad je općinsko vijeće s republikanskom većinom odlučilo 3. decembra da britanska zastava vijori nad gradskom vijećnicom samo neke dane u godini, a ne stalno.

Hiljadu lojalista protestovalo je mirno u ponedjeljak ispred gradske vijećnice za vrijeme sastanka općinskog vijeća, prvog od 3. decembra.

U drugom dijelu grada, na Newtownards Roadu, policija je koristila gumene metke i vodene topove nakon što su je gađali kamenjem i Molotovljevim koktelima kad je pokušavala odvojiti suparničke grupe lojalista i republikanaca.

Britanska zastava ponovno će biti podignuta u srijedu, na rođendan Kate, vojvotkinje od Cambridgea, supruge princa Williama, starijeg sina nasljednika britanske krune.

Kontroverzna odluka općinskog vijeća Belfasta od četvrtka navečer izaziva opetovano nasilje protestanata lojalista. Više od 60 policajaca je povrijeđeno, a stotinjak osoba uhapšeno od četvrtka navečer.