Svijet
1

Policija silom pokušala razbiti demonstracije na univerzitetu u Kairu

Anadolija
Više osoba je povrijeđeno u intervenciji egipatske policije s ciljem rastjerivanja demonstranata na kairskom univerzitetu Al Azhar.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Unija studenata protivnika vojnog udara pozvala je građane da izađu i protestiraju protiv sudskog izricanja zatvorskih kazni od po 11 godina za 14 studentica koje su privedene tokom demonstracija u Aleksandriji 31. oktobra, a nakon poziva hiljade studenata i građana Egipta izašle su na ulice, trgove, demonstracije su održane i na većini univerziteta u zemlji.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Sporna presuda egipatskog suda izazvala je buru osuda i reakcija, a egipatska policija u pokušaju gušenja protesta intervenirala je u Kairu, Aleksandriji i drugim dijelovima zemlje.

Do sukoba između demonstranata i policije došlo je u kampusu Univerziteta u Kairu. Policija je upotrijebila suzavac i plastičnu municiju, a studenti su odgovorili bacanjem kamenica.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Pripadnici Pokreta "7 ujutro" od ranih jutarnjih sati protestirali su u Aleksandriji, a u popodnevnim satima su se sukobili sa grupom studenata koja podržava privremenu vojnu vlast u zemlji.

U sukob se umiješala i policija, koja je pokušala da rastjera demonstrante.