Svijet
0

Policija privela Danca zbog ljepljenja plakata s natpisom "Ubija li Putin novinare"

FENA
Bečka policija privela je u utorak danskog umjetnika Jana Egesborga zbog lijepljenja plakata u glavnom gradu Austrije s natpisom "Ubija li Putin novinare". Dan pred dolazak predsjednika Rusije Vladimira Putina u zvaničnu posjetu Beču, danski umjetnik pokušao je da provede svoj kritički projekt.

On je u centru Beča lijepio plakate protiv Putina.

Policija, koju su alarmirali građani, privela je danskog umjetnika na razgovor, što je ovaj okarakterizirao kao ograničavanje slobode izjašnjavanja. Svojom akcijom Egesborg, kako tvrdi, namjeravao je da ukaže na ubistva novinara u Rusiji. Nakon razgovora u policijskoj stanici pušten je na slobodu, ali mu je zabranjeno daljnje lijepljenje plakata.

Egesborg sebe smatra pripadnikom "umjetničke gerilske grupe - Surend", koja svojim akcijama želi da identificira diktatore u svijetu.

Tako je u iranskom listu "Teheran times" platio oglas, koji, ako se posmatraju samo početna slova, sadrži riječ "Svinja", čime je protestirao protiv iranskog predsjednika Ahmadinedžada.

"Surend", a tako i Egesborg, bili su aktivni u Turskoj, Poljskoj, Srbiji i Šri Lanki i Iraku.

Austrijska policija je u punom stanju pripravnosti pred današnju posjetu Putina. Čak 100 pripadnika specijalne jedinice austrijske policije "Kobra" brinut će se direktno o sigurnosti visokog gosta, a dodatnih 1.000 policajaca osiguravat će dijelove grada kroz koje će prolaziti.