Meksički zaljev
0

VIDEO / Pokvaren aparat za sprečavanje isticanja nafte

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Naprava koja je trebalo da spriječi isticanje nafte iz izvora u Meksičkom zaljevu nakon eksplozije zbog koje potonula naftna platforma bila je pokvarena, saopštili su danas istražioci iz američkog Kongresa.

U saopštenju se navodi da je nakon pregleda dokumenata britanske naftne kompanije British Petroleum (BP) i drugih firmi utvrđeno da je na "Mašini za sprečavanje izduva (BOP)", koja se sastoji od velikih ventila, probijena hidraulika i pokvarena baterija.

Šef podkomiteta za nadzor i istragu u Predstavničkom domu američkog Kongresa Bart Stupak rekao je da je istragom otkriven niz značajnih problema sa BOP-om koji je osmišljen da bi zaustavljao iznenadne i opasne nalete nafte i gasa.

Prema njegovim riječima,  u izvještaju iz 2001. godine kompanije Transocean, koja je rukovodila naftnom platformom u ime BP, navodi da je bilo do 260 mogućih zastoja u opremi.

"Kako aparat koji ma 260 mogućih problema može da se smatra bezbjednim",  upitao je Stupak.

Tokom istrage navedeno je i da je BOP modifikovan zbog čega je bilo teško rukovati sa tim aparatom nakon nesreće.

Zvaničnik iz kompanije BP Lamar McKay rekao je da ne treba donositi zaključke prije nego što budu poznate sve činjenice.
Predsjednik kompanije "Cameron International Group" koja je proizvela BOP Jack Moore rekao je da je "prerano" donositi zaključke i dodao je da ta firma nije bila u mogućnosti da pregleda BOP.



Platforma  Deepwater Horizont potonula je 20. aprila kod obala Louisiane, sa 2,6 miliona litara nafte. Jedanaest radnika koji su u trenutku eksplozije radili na platformi, vode se kao nestali. 

Kao uzrok ekspplozije pominje se i nalet metana iz dubina unutar izvora nafte.

Od 20. aprila do danas najmanje 15 miliona litara nafte iscurjelo je u Meksički zaljev.

Pokušaji da se zaustavi isticanje nafte do sada su bili neuspješni ali su stručnjaci izrazili nadu da će biti umanjeno tokom ove sedmice kada bude postavljena "čelična kupola" nad izvor. Kupola je već spuštena na morsko dno.
Strahuje se da bi ova nesreća mogla da izazove veću štetu od izlivanja nafte iz tankera Exxon Valdez 1989. godine.