Svijet
0

Pogubljena tri osuđenika u Japanu

FENA
U Japanu su u četvrtak obješena tri čovjeka osuđena zbog ubistava, čime se broj pogubljenja otkako je Shinzo Abe u septembru prošle godine postao premijer popeo na deset.

Još 103 osuđenika čekaju smrtnu kaznu, javila je agencija Kyodo pozivajući se na saopćenje japanskog ministarstva pravde.

Ministarstvo nije navelo imena pogubljenih, ali su to učinili mediji, koji su izvijestili da su oni bili osuđeni za višestruka ubistva počinjena devedesetih godina, uglavnom u vezi s pljačkama.

U Japanu se izvrši nekoliko pogubljenja godišnje, najčešće kada je parlament na odmoru ili za novogodišnje praznike. Mnogi kritičari ovaj potez vide kao taktiku da se izbjegne diskusija o smrtnoj kazni, navodi agencija Reuters.

Ankete pokazuju da u Japanu, zemlji s relativno niskom stopom kriminala, većina podržava smrtnu kaznu, dok su protiv pogubljenja grupe za ljudska prava poput Amnesty Internationala.

"U svijetu se ide ka ukidanju smrtne kazne, bez obzira na politiku, religiju ili kulturu", navodi se u saopćenju Amnesty Internationala.