Narod gladovao, on se motao u svilu
0

Pogledajte luksuz u kojem je Mubarak spavao i kupao se

Sarajevo-x.com
Palača Abdeen
Egipatski predsjednik Hosni Mubarak podnio je prošle sedmice ostavku nakon masovnih demonstracija Egipćana, koje su trajale 18 dana. Pobjegao je u odmaralište Sharm El-Sheikh i za sobom ostavio luksuz u kojem je živio 30 godina, ali i napaćeni narod koji je gladovao dok je on spavao u sobi u kojoj su čak i zidovi bili presvučeni svilom.

"Moderni faraon" tri decenije proveo je u dvjema raskošnim palačama. No, stigla ga je kletva siromaha koji su patili i jedva preživljavali. Iza sebe je ostavio raskošne lustere, zlatne satove, zbirku oružja, spavaću sobu koja je u potpunosti presvučena najkvalitetnijom svilom i još mnogo toga.

Život u najraskošnijoj vili na svijetu

Mubarakova rezidencija u Kairu, palača Abdeen, izgrađena je u periodu između 1863. do 1874. godine. Smatra se jednom od najraskošnijih palača na svijetu, u kojoj se nalaze nevjerovatni ukrasi, vrijedne slike i veliki broj satova od kojih je većina ukrašena čistim zlatom.

U nekadašnjoj kancelariji Mubaraka nalaze se slike na kojima je prikazano slavlje povodom otvaranja Sueskog kanala 1869. godine, te slika ponovnog otvaranja 1975. godine nakon Šestodnedvnog rata.

Na službenim stranicama egipatske vlade, navodi se da Bizantski auditorijum krase koptski, bizantski i islamski ukrasi i da se ta dvorana koristi kao predsoblje za goste koji kasnije prelaze u glavnu dvoranu, prenose američki mediji.

U pozorištu u palači Abdeen nalazi se nekoliko stotina pozlaćenih mjesta, a u palači se nalazi i muzej srebrnine, te muzej u kojem se nalaze pokloni koje je Mubarak dobio.

Također, u jednoj prostoriji muzeja nalazi se svo oružje koje je Mubarak dobio na poklon, a u sredini prostorije, zid krasi njegov portret. Spomenimo i to da se u kolekciji oružja diktatora, nalazi i kalašnjikov kojeg je dobio od Saddama Husseina, te pištolj koji je nekada bio vlasništvo talijanskog fašiste Benita Mussolinija.

"Miran san" u svili

Sličnu, raskošnu palaču, Mubarak je imao i u Aleksandiriji. Palača Ras Al-Tin građena je od 1834. do 1847. godine, a bivši egipatski predsjednik je sigurno najviše volio spavati upravo u toj palači gdje je spavaća soba ukrašena zlatnim predmetima, a zidovi prekriveni svilom.

Sve sobe u palači su bogato ukrašene, a Mubarak je sve formalne sporazume potpisivao u prostoriji u kojoj je nekoć bilo prijestolje egipatskog kralja.

Sav taj luksuz uživao je Hosni Mubarak, bivši predsjednik Egipta čije bogatstvo, prema pretpostavkama stručnjaka, iznosi blizu 70 milijardi dolara. Spavao je u svili, kupao se u zlatu i uživao u svim ovosvjetskim blagodatima dok je njegov narod gladovao.

No, svrgnut je nakon 18 dana anti-vladinih demonstracija širom Egipta. Strani mediji izvještavaju da je ozbiljno bolestan i da odbija da otputuje na liječenje u inostranstvo.