Poznata aktivistica
105

Pogledajte kako je Greta Thunberg dočekana u Glasgowu, na željezničkoj stanici nastao metež

B. R.
Greta Thunberg će prisustvovati klimatskom samitu UN-a (Screenshot: Twitter)
Greta Thunberg će prisustvovati klimatskom samitu UN-a (Screenshot: Twitter)
Veliki broj ljudi u Glasgowu dočekao je aktivisticu za zaštitu okoliša Gretu Thunberg, koja će prisustvovati klimatskom samitu Ujedinjenih nacija (COP26) u ovom gradu.

U škotski grad došla je vozom, a razlog za to jeste što ne putuje avionima zbog toga što znatno emituju štetne gasove.

Osim aktivista, na željezničkoj stanici dočekao ju je veliki broj novinara. Prilikom njenog izlaska iz voza, odnosno iz stanice nastao je metež. Thunberg se kretala pod policijskim osiguranjem.

Nedugo prije što će doći u Glasgow, prisustvovala je londonskom protestu na kojem se tražilo da svjetski čelnici budu odlučniji u zaštiti okoliša. Sky News je izvijestio da je protest bio u blizini sjedišta velike banke Standard Chartered te da su mu prisustvovali hiljade ljudi.

U središtu klimatskog samita bit će kako postići ono što je dogovoreno na pariskom klimatskom samitu 2015. (COP21). Tada je usaglašeno da se porast globalne temperature zraka smanji do 1,5 stepeni celzija, a ocijenjeno je da je ključno da se to postigne do 2030.

Koliko je COP26 značajan govori to koji čelnici država će prisustvovati i koje kompanije su mu partneri. Između ostalih, prisustvo su najavili američki predsjednik Joe Biden, britanski premijer Boris Johnson i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Među kompanijama partnerima su Microsoft, farmaceutski div GlaxoSmithKline i jedan od najvećih svjetskih proizvođača namirnica, higijenskih proizvoda i drugih potrepština Unilever.

Neće prisustvovati kineski predsjednik Xi Jinping i ruski predsjednik Vladimir Putin.