Svijet
0

Podrška u Stockholmu jačanju sigurnosti i privrede u Iraku

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Jednoglasnim usvajanjem deklaracije kojom su priznati napori vlasti u Bagdadu u borbi protiv nasilja i terorizma okončana je sinoć u Stockholmu jednodnevna konferencija o Iraku.

Cilj konferencije, koja je okupila delegate 100 zemalja i organizacija i kojom su predsjedavali generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon i irački premijer Nuri al-Maliki, jest jačanje sigurnosti i privrede u toj bliskoistočnoj zemlji, pobjeda nad terorizmom i etničkim nasiljem u njoj, navele su svjetske novinske agencije.

Generalni sekretar Ban je ocijenio kako je Irak puno uradio na tim poljima, ali da je još mnogo i preostalo, dok je premijer Maliki podvukao kako Bagdad "održava svoja obećanja".

Među učesnicima konferencije su i predstavnici država - susjeda Iraka, čija je podrška vladi u Bagdadu veoma bitna.

Naročito se to odmosi na Iran koji je na konferenciji zastupao ministar vanjskih poslova Manucher Mottaki.

U završnoj deklaracija je međunarodna zajednica pozvana da podrži Irak, a Maliki je zatražio otpisivanje vanjskog duga zemlje, što bi bio veliki poticaj za njenu privredu.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice je na konferenciji također pozvala na otpisivanje vanjskog duga Iraka.

U tom kontekstu je zvaničnica Washingtona pozvala Bugarsku, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Sloveniju i Rusiju kao zemlje zajmodavce da se odazovu pozivu iz Stockholma za otpisivanje iračkog duga.

Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda Irak ima vanjski dug od 75 milijardi dolara.

Od te sume u godini 2007-2008. otplatio je 23 milijarde dolara duga.

Na prošlogodišnjoj konferenciji o Iraku održanoj u Egiptu predstavnici 60 zemalja i organizacija obećali su otpisivanje 30 milijardi dolara iračkog vanjskog duga.

Vlada u Bagdadu kaže da se ta obećanja realizuju veoma sporo.

Konferencija o Iraku je ove godine održana u Švedskoj zato što je ona od 2003. prihvatila oko 40.000 izbjeglica iz ratom razdirane zemlje.