Sergej Lavrov
0

"Podrška nezavisnosti Kosova mogla je biti izbjegnuta"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Podrška jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova mogla je da bude izbjegnuta da je usvojen Sporazum o evropskoj sigurnosti, izjavio je u srijedu u Atini ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov.
  • Da je ovaj sporazum usvojen ranije, mislim da bi izbjegli niz događaja, uključujući prošlogodišnju krizu na Kavkazu ili podršku jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova, rekao je ministar Lavrov na marginama ministarskog sastanka Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), prenosi ruska novinska agencija Itar-Tass.

Lavrov je ukazao kako se inicijativa ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva o potpisivanju pravno obavezujućeg Sporazuma o evropskoj sigurnosti zasniva na stvaranju cjelovitog sigurnosnog sistema u evroatlantskom regionu.

  • U suštini veoma je jednostavno: OSCE i Vijeće Rusija-NATO usvojili su političke deklaracije kojima se promoviše princip cjelovite sigurnosti. Mi predlažemo pretvaranje tih deklaracija u pravno obavezujući dokument. Ni manje ni više od toga, istakao je Lavrov.

Lavrov je takođe kazao da je stvaranje efikasnog sistema kolektivne sigurnosti u evroatlantskom regionu nezamislivo bez Rusije, evropskih zemalja i Sjedinjenih Američkih Država, što je naročito pokazalo "iskustvo" iz razdoblja od Versajskog ugovora 1919. do početka Drugog svjetskog rata 1939.

Lavrov je potvrdio da će ministarski sastanak Vijeća Rusija-NATO biti održan 4. decembra u Bruxellesu i to će biti prvi zvanični skup na tom nivou poslije prošlogodišnjeg konflikta na Kavkazu između Rusije i Gruzije.

Kako je navela ruska agencija, rad Vijeća Rusija-NATO bio je zamrznut pod pritiskom prethodne administracije SAD-a poslije ruskog odgovora na gruzijsku agresiju na Južnu Osetiju augusta 2008., koji je po ocijeni zapadne vojne Alijanse bio "neproporcionalan", prenosi Tanjug.