New Delhi
0

VIDEO / Počinju Commonwealth igre uprkos strahu od napada

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
New Delhi je spreman za početak najvećih Commonwealth igara do sada, uprkos teškoj bezbjednosnoj situaciji. Najmanje 100.000 pripadnika sigurnosnih snaga razmješteno je po ulicama indijske prijestolnice, a naređeno je da na dan svečanog otvaranja igara budu zatvorene sve radnje i kompanije.

Uprkos brojnim kontroverzama i prigovorima zbog nesigurno izgrađenih sportskih terena, prljavštine i neuslovnog smještaja, odlučeno je da Commonwealth igre ipak budu održane.

Gradom patrolira blizu 80.000 policajaca, a u pomoć im je pristiglo 17.000 pripadnika paravojnih snaga, zbog straha od mogućeg napada ekstremista, piše BBC.

"Grad će biti siguran. Svaki policajac u New Delhiju radi 24 sata u sedmici i većina njih ne ide kući, već prespava u policijskoj stanici", izjavio je policijski komesar YS Dadwal.

Kako mediji izvještavaju, prosjaci i beskućnici su bili primorani da napuste grad tokom održavanja igara, međutim dužnosnici su takvu informaciju demantovali.

U New Delhi stiže gotovo 7.000 sportista i pomoćnog osoblja iz 71 zemlje, te će 19. Commonwealth igre biti najveći sportski događaj u historiji Indije. Ujedno, su ovogodišnje igre i najskuplje do sada. Procjenjuje se da je utrošeno više od 10 milijardi dolara.

Igre će biti svečano otvorene danas, 3. oktobra, uz pozdravnu poruku predsjednice Indije Pratibhe Patil i poruku kraljice Elizabete, koju će pročitati njen sin Charles. Sportski program zvanično počinje u ponedjeljak takmičenjem u plivanju.

Podsjećamo, prije dvije sedmice pao je novoizgrađeni pješački most u New Delhiju, a potom se urušio dio tavanice jedne sportske arene. Pripreme za igre, koje su trebale pokazati ekonomski i svaki drugi napredak Indije, naišle su na brojne kritike kada je ustanovljeno da uz odrasle radnike na građevini rade i djeca.

Brojne kritike su uslijedile i zbog prljavštine i neuslovnog smještaja, međutim iz Organizacionog odobra su istakli da su sve žalbe uvažene i riješene.